Od svih količina hrvatskog duhana u Virovitičko-podravskoj županiji proizvede se više od 80 posto duhanskog lista, koji se ovog ljeta našao na udaru velikih vrućina. Višednevne temperature iznad 35 stupnjeva Celzijevih i suša na pjeskovitim tlima Slavonije prže sve u tvornici pod otvorenim nebom, pa će duhanski farmeri do jeseni ubrati tek nešto više od polovice planiranih količina. Sve ostalo odnijet će suša.

– U Hrvatskoj smo prihvatili visoke standarde i potrošački način života, pa se poljoprivrednim površinama moramo boriti za veće prinose i veći dohodak. Imamo vodu na 30 do 50 metara ispod tla, pa treba gospodariti vodom, a ne je ispuštati. Treba više ulagati u sustave navodnjavanja, bez kojih se hrvatski poljoprivrednici više ne mogu nositi s konkurencijom. Nije za sve kriv Bog. Vratimo se struci, jer uspjeh poljoprivrede danas 90 posto ovisi o čovjeku, a ne o nebu – kaže Mirko Boić, direktor Hrvatskih duhana Virovitica, koji su, nakon više godina, desetak svojih kooperanata uspjeli napokon nagovoriti na proizvodnju duhana uz navodnjavanje po sistemu kap po kap.

Mukotrpno

Od 4500 hektara sada se navodnjava samo 55 hektara. Kopanje zdenca, motorna pumpa, cijevi i cijeli sustav navodnjavanja za površinu od 10 hektara, stoji, s kamatama, 120.000 kuna. Iskustva pokazuju da sustav navodnjavanja povećava prinose za 1500 kilograma duhana po hektaru, donosi kvalitetniji duhan i višegodišnje sigurne prihode.

Nakon što je s članovima obitelji i radnicima jučer ujutro prije 5 sati krenuo u berbu, Dominik Komar je, pet sati kasnije, s prikolicama punih izvanredno kvalitetnog lista napustio pjeskovito polje kod Vukosavljevice. Za njega nema suše, jer svih 10 hektara duhana, 10 sati na dan, natapa sa 180 tisuća litara vode

– Mukotrpan je to posao jer se radi na temperaturi do 40 stupnjeva, ali ne strahujem za prinose. Ne bude li tuče, očekujem od 3,5 do 4 tone duhana po hektaru. No, moja će zarada od 35 tona proizvedenoga duhana biti tek desetina. To je ipak premalo za ovakvu muku – kaže Komar.

Gubitak tisuću tona

Zbog iznimnih vrućina Hrvatski duhani Virovitica i njihovi duhanski farmeri u Slavoniji i Podravini, prema dosadašnjim štetama, ostat će bez više od tisuću tona duhanskog lista. S obzirom na to da prognostičari najavljuju nastavak sušnog razdoblja, cjelokupne štete na duhanskim poljima mogle bi odnijeti i više od 20 posto očekivanog prinosa.

Dragutin Šantoši
Večernji list