Niska otkupna cijena duhana koja koja se ne mijenja deset godina, monopolizacija duhanskog tržišta, sve veći proizvodni troškovi, smanjeni poticaji te mraz koji je „pobrao“ oko 30 posto ovogodišnjeg uroda duhana samo su neki od problema zbog kojih je u Virovitici osnovan Stožer za zaštitu proizvođača duhana Hrvatske.

– Tražimo da svi sjednemo za okrugli stol i pronađemo rješenje problema u proizvodnji duhana koja je po ovim uvjetima upitna. U posljednje tri godine došlo je do pada proizvodnje zbog niske otkupne cijene duhana, poskupjeli su svi energenti i za mnoge je ova vrsta proizvodnje nerentabilna. Krajnje je vrijeme da svi relevantni ljudi koji odlučuju o duhanu zajednički sjednu i pronađu rješenje. U protivnom idemo u prosvjede i u Bruxelles – upozorava Zvonko Pipić iz novoosnovanog Stožera u koji se u tjedan dana uključilo oko 230 OPG-a koji duhan sade na 2222 hektara. Stožer je u ponedjeljak pozvao župana Tomislava Tolušića da proglasi stanje elementarne nepogode zbog ranog mraza koji je smanjio ovogodišnji urod, a sa predstavnicima otkupljivača iz slatinskog Agroduhana i Hrvatskih duhana nadaju se postići dogovor oko više otkupne cijene duhana, liberalizacije tržišta i drugih problema u proizvodnji.

Hrvatska nakon Italije ima najkvalitetniji duhan u Europi, poručuju domaći duhanci, upozoravajući da je njihova situacija na tržištu neizdrživa. Svaki gram proizvedenog duhana moraju predati otkupljivačima po cijeni koja nije dostatna ni za troškove, ulažu u tehnologiju, navodnjavanje, poštuju sve naputke, no u konačnici od krvavog rada, kažu, nemaju nikakve koristi. A državi godišnje duhanci zarade oko 5 milijardi kuna.

– U Hrvatskoj je slika o duhancima potpuno kriva. Mnogi misle da smo milijunaši, no činjenica je da duhanac danas nema ni prebijene kune – poručuje poljoprivrednik Milan Majetić koji duhan sadi na 30 jutara, ima 13 stalnozaposlenih i ističe kako se u posljednjih deset godina zarada upola smanjila, a troškovi udvostručili. – Ne znamo zašto su velike firme dobile veće poticaje, nama su smanjeni za četrdeset posto ove godine. Neka nam netko to objasni. I neka nam na vrijeme kažu da ako ovoj državi ne trebamo, da se ugasimo prije nego što zapnemo u dugove i ostanemo bez svojih domova za koje smo potpisali visoke zadužnice – ističe M. Majetić. Poljoprivrednici su zabrinuti jer su im otkupljivači najavili kako im za rujan neće platiti račune za plin, sezona je gotova, a od otkupne cijene od oko 10 kuna po kilogramu neće imati ni za radnike, struju, gorivo. – Na 10 tona suhog lista, koliko godišnje proizvodim, troškovi su mi oko 130.000 kuna, zasad ako ih pokrijem, bit ću sretan, nula s nulom. A nisam jedini – kaže Davor Rudašek kojemu je mraz nedavno uništio oko 4 tone duhana. – Mi želimo raditi, no po ovim uvjetima se ne isplati, nešto se hitno mora promijeniti – poručuje Davor koji sve svoje nade polaže u Stožer.

Marija Lovrenc
Večernji list