DVD Turnašica je obilježila 90 rođendan, zlatne vatrogasne plamenice su dobili Darko Štolar i Josip Tkalčec

Objavljeno:

Bilo je to 26. siječnja, davne 1926. godine, kada je osnovana DVD Turnašica. Istina, osnovani su zajedno s DVD-om Vukosavljevica pod nazivom DVD Vukosavljevica i Turnašica. Dvanaest godina potom, razdvojili su se i postali zasebne cjeline. Povijest kazuje kako je, gradnja vatrogasnog doma počela 1938. godine, kako je 1961. godine tajnik DVD-a bio prvi potpredsjednik Hrvatskog sabora, Stjepan Sulimanac. Ista ta povijest je rekla da je najdugovječniji predsjednik bio Stjepan Blažinčić, punih 41 godinu.

Današnji je predsjednik Alojz Lach koji je u uvodu i pozdravio sve nazočne.
Tim povodom su se u nedjelju, u Turnašici, mjestu u kojem u svakoj kući ima barem jedan vatrogasac, okupili vatrogasci svih generacija, kako bi obilježili 90 obljetnicu rada. Njihovu svečanost, uveličao je i saborski zastupnik Josip Đakić, kao i zamjenik župana Zdravko Dijaković, načelnik Općine Pitomača, predsjednik VZO Pitomača Željko Grgačić, kao i načelnik susjedne Špišić Bukovice, Hrvoje Miler.

Iz njihove povijesti, valja izdvojiti i da su 2008. godine dobili „Brončanu povelju“ Hrvatske vatrogasne zajednice za „Pothvat godine“, a da su godinu kasnije, 11. 11. osnovani Biseri, vatrogasna družina koja je 2013. predstavljala Hrvatsku i Virovitičko-podravsku županiju na Međunarodnom vatrogasnom natjecanju u Francuskoj…

U povodu obilježavanja 90 godina DVD-a Turnašica podijeljena su mnogobrojna priznanja, no izdvojili smo dva najveća. Tako su zlatne vatrogasne plamenice uručene Darku Štolaru i Josipu Tkalčecu. Na svečanosti su bili i mnogobrojni vatrogasni dužnosnici, predvođeni načelnikom Hrvatske vatrogasne zajednice Željkom Popovićem kao i počasnim predsjednikom Teodorom Frickim, predsjednikom vatrogasne zajednice VPŽ Željkom Palkovićem i zapovjednikom Stjepanom Venusom. (Fotografije: Kristijan Toplak)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni