Još je jedna osoba s područja Virovitičko-podravske županije pozitivna na koronavirus, izvijestio je to u srijedu županijski Stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare kojoj je nazočio i župan Igor Andrović.

Riječ je o muškarcu srednje životne dobi, suprugu osobe za koju su jučer izvijestili da je pozitivna i nalazi se u kućnoj karanteni jer također ima lakšu kliničku sliku. Do sada testirano 50 uzoraka, 44 su negativna, 2 pozitivna slučaja, a za 4 se čekaju rezultati.

– Ono što smo svjedočili da se događa na području ostalih županija, sada se s popriličnim zaostatkom počelo događati i kod nas, a to su tzv. obiteljske infekcije. Muškarca smatramo prvim slučajem, a ženu koju smo jučer označili kao prvo oboljelu, zbog određenih epidemioloških podataka, smatramo kontaktom – rekao je dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije.

S obzirom na to da se radi o obitelji, kaže Venus, svi članovi su stavljeni u kućnu karantenu i za sada nemaju simptome.

– Ponuđena im je hospitalizacija, s obzirom na to da su prvi slučajevi. Međutim zbog toga što je klinička slika prilično blaga, za sad smo se odlučili da će pod nadzorom ostati na kućnom liječenju kako ne bi zatrpavali bolničke kapacitete, ako to nije potrebno. Ako bi se klinička slika mijenjala, ako bi se pogoršavala, naravno da će te osobe biti hospitalizirane – rekao je Venus i naglasio kako klinička slika određuje hoće li netko biti hospitaliziran ili ne.

Osim članova obitelji ukupno se u samoizolaciji sada nalaze 22 osobe koje su kontakti oboljelih. Od njih 22, jedna osoba ima simptome te je njen uzorak poslan na testiranje.

– Taj uzorak je jedan od četiri za koje čekamo rezultate. Od te četiri osobe mogla bi ta jedna po epidemiološkim podacima biti pozitivna, pa će to biti treći slučaj. Ako i bude sve će biti pod nadzorom – kaže Venus i dodaje kako nastavljaju s epidemiološkim istraživanjima kako bi utvrdili odakle je zaraza potekla.

– Nastojimo utvrditi kretanje oboljele osobe kako bismo utvrdili eventualne nove kontakte, locirali ih i stavili u kućnu samoizolaciju. Ako netko od njih eventualno ima simptome bolesti da i od njih uzmemo uzorke. Važno je istaknuti da pokušavamo otkriti nultog pacijenta na našoj županiji jer zbog prirode posla ove osobe možemo pretpostaviti da je imao dosta kontakata te da se u doticaju s tim kontaktom i on zarazio – rekao je Venus.

Načelnik Stožera Marijo Klement istaknuo je kako Virovitičko-podravska županija od prvog dana rade na nabavi zaštitne opreme, naručili su 10 tisuća kirurških maski i 4 tisuće FFP3 maski koje trebaju stići kroz desetak dana, a danas stiže oprema iz Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– Radi se o oko 34 tisuće kirurških maski, 1500 naočala. Čekamo još isporuku 7200 FFP2 maski. Kontinuirano se radi na nabavi opreme, angažirana je Industrijsko-obrtnička škola u Slatini koja izrađuje zaštitne vizire i prva je pošiljka jučer podijeljena našim zdravstvenim ustanovama – rekao je Klement te dodao kako su danas poslali još jedan dopis Nacionalnom stožeru kojim traže još dodatne opreme.

Mario Župan u ime Policijske uprave virovitičko-podravske istaknuo je kako će policija dodatno pojačati kretanja unutar županije.

– Mole se građani da svi koji moraju napuštati mjesta svog prebivališta ili boravišta da za to ishode valjanu propusnicu, jer smo već jučer zabilježili prvu krivotvorenu propusnicu – rekao je Župan i pozvao građane da surađuju s nadležnim službama prilikom utvrđivanja kontakata oboljelih te podsjetio da iznošenje neistina i prešućivanje činjenica može uzrokovati nekontrolirano širenje virusa.

– U ovome smo svi zajedno jer se i svi policijski službenici moraju pridržavati svih mjera. Naša Policijska uprava ima jednog djelatnika koji se nalazi u samoizolaciji i mora se pridržavati svih mjera kao i ostali. Policajci se moraju izlagati opasnosti jer im je to u opisu posla, ali vas molimo za pomoć da ta opasnost za sve bude svedena na minimum – rekao je Župan i ponovio riječi ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića koji je rekao da stručnjaci predviđaju da bi kroz tjedan dana trebao nastupiti silazni trend oboljelih koji će pokazati jesu li mjere stigle do ljudi i ako se to dogodi razmislit će se o popuštanju mjera. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)