spot_img

EU projekti poslovne infrastrukture županije među 50 najvećih u Republici Hrvatskoj

Objavljeno:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izradilo je brošuru 50 projekata Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu s kratkim pregledom projekata iz sva četiri dosadašnja poziva provedena u okviru prve prioritetne osi Razvoj i unaprjeđenje regionalne infrastrukture i jačanje atraktivnosti regija Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013., financiranog sredstvima Europske unije.
U Brošuri se nalaze čak tri projekta iz Virovitičko-podravske županije, što je još jedan dokaz da je ova mala županija da dodiru središnje i istočne Hrvatske jedna od najpripremljenijih za povlačenje sredstava iz EU fondova u RH.

Brošura na jednostavan i pregledan način opisuje projekte poslovne i turističke infrastrukture, čija ukupna ugovorena vrijednost iznosi 647.832.938,89 kuna.

U vrlo kratkom roku, uz pomoć VIDRA-e – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, realizirani su brojni EU projekti zahvaljujući kojima su otvorena nova radna mjesta, povećana turistička ponuda te stvorene pretpostavke za razvoj održive poljoprivredne proizvodnje.
S područja Virovitičko-podravske županije nabrojana su 3 projekta u top 50 projekata Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu. To su „E-nkubator sa i bez zidova u Virovitičko-podravskoj županiji“ u sklopu kojeg je sagrađen jedan od najboljih poduzetničkih inkubatora u RH, „Izgradnja pristupnih parcela parcelama u Poduzetničkoj zoni III. – Faze II. i IV.“ te „Panonski drvni centar kompetencija“ koji ima za cilj povećanje konkurentnosti drvno-prerađivačkih poduzeća na širem panonskom, ali i na čitavom području Republike Hrvatske.

E-nkubator sa i bez zidova u Virovitičko-podravskoj županiji

Inkubator

Zgrada Poduzetničkog inkubatora izgrađena je u sklopu jednog od najboljih projekata poduzetničke infrastrukture u RH „E-nkubator sa i bez zidova u Virovitičko-podravskoj županiji“ te od samog otvorenja predstavlja temelj za stvaranje novih ideja i zapošljavanje mladih poduzetnika.
Izgradnja novog Poduzetničkog inkubatora započela je u listopadu 2012. godine, a nositelj projekta vrijednog 7.201.619,00 kuna (od toga bespovratna sredstva Europske unije predstavljaju 719.777,83 eura) je Virovitičko-podravska županija. Partner je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a pridruženi partner BIOS – poduzetnički inkubator Osijek.
U samo nekoliko mjeseci od otvorenja ostvareni su zacrtani ciljevi te je promijenjena poduzetnička klima u županiji, pošto Poduzetnički inkubator nudi izvrsne uvjete poduzetnicima početnicima. Odlično funkcioniranje inkubatora potvrđuje i činjenica da je u vrlom kratkom vremenu popunjen poduzetnicima početnicima.

Izgradnja pristupnih cesta parcelama u Poduzetničkoj zoni III – Faze II. i IV.

Projekt “Izgradnja pristupnih cesta parcelama u Poduzetničkoj zoni III – Faze II. i IV.“ nastavak je projekta izgradnje prve i treće faze virovitičke Poduzetničke zone III, koja je nekada bila poljoprivredno zemljište, a danas je prenamijenjena u poduzetničku zonu. Projekt ukupne vrijednosti 3.337.135 kuna sufinanciran je od strane Europske unije s 85 posto iznosa.
Cilj projekta je stvoriti preduvjete za ulazak investitora u Poduzetničku zonu III kao bi se doprinijelo intenziviranju gospodarskog rasta na području grada Virovitice a time omogućilo i ostvarivanje ukupnog razvoja. Krajnji cilj je smanjenje stope iseljavanja lokalnog stanovništva.

Panonski drvni centar kompetencija

Panonski drvni centar
Panonski drvni centar

Početkom svibnja 2015. godine u Virovitici je započela izgradnja Panonskog drvnog centra kompetencija u sklopu EU projekta vrijednog 45 milijuna kuna.
Izgradnja Centra ima za cilj povećanje konkurentnosti drvno-prerađivačkih poduzeća na širem panonskom, ali i na čitavom području Republike Hrvatske, te će pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora te će pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora, i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije.
Zahvaljujući znanstveno-istraživačkim radnjama koje će provoditi Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet u Zagrebu, Virovitica će postati centar, ne samo u proizvodnji, nego i znanstveno-istraživačkoj djelatnosti u sektoru drvne industrije u ovom dijelu jugoistočne Europe. (www.vpz.hr; www.strukturnifondovi.hr)

Prethodna objava
Sljedeća objava
Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni