Film “Zločin za koji nitko nije odgovarao!”, koji govori o zločinu u Voćinu, ušao u konkurenciju 12 najboljih filmova festivala u Tuzli

Objavljeno:

Dokumentarni film “Zločin za koji nitko nije odgovarao!”, prošao je selekciju od 500-tinjak filmova, te postao dijelom “natjecateljskog programa” petog ljubilarnog Tuzla Film Festivala i bit će prikazan s preostalih 12 uradaka u navedenoj kategoriji.

Film “Zločin za koji nitko nije odgovarao!”, koji govori o zločinu u Voćinu, ušao u konkurenciju 12 najboljih filmova festivala u Tuzli

Realizaciju dokumentarnog filma financijski su pomogli Ministarstvo branitelja RH, Hrvatska radio televizija i HVDIR-a RH. Predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić ujedno je i urednik projekta, dok organizacijski dio potpisuje Nenad Križić predsjednik županijske Zajednice udruga HVIDR-a Virovitičko-podravske županije. Autor (režija) filma je poručnik u miru Dubravko Kovač.

[youtube id=HdgwjJbaFqY]

Film je sniman tri godine (2012. – 2015.), za vrijeme hodočašća hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, a posebnu snagu filmu daju autentične arhivske snimke događaja iz 1991. godine. Film govori o stradanjima 47 nevinih civila sa šireg područja voćinske općine, koji su pogubljeni na osobito ekstreman način od strane neprijateljskih okupacijskih snaga.

Inače, prvi na mjestu masovnog zločina bili su strani promatrači koji su videoarhivirali i forenzički obradili mjesto zločina ali do današnjeg dana za navedeni “Zločin…!” nitko nije odgovarao pred hrvatskih sudovima. Ovo je drugi međunarodni uspjeh Dubravka Kovača (prvi je bio u Rimu na festivalu Vojnog filma, gdje je osvojio posebnu nagradu za režiju filma „Zanimanje – vojni pas“), dok je na 34. reviji hrvatskog filma, za film Tunel, gdje je potpisao kameru i scenarij, osvojio 3. nagradu. (vpz.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni