“Fine umjetnine” u Gradini

Objavljeno:

spot_img

Osnovna škola Gradina ugostila je “Fine umjetnine”, projekt Likovnog odjela Gradskog muzeja Virovitica 9. studenog radionicom grafike pod vodstvom Igora Fućkara, nastavnika likovne kulture i kustosice Muzeja.
Uvodnim predavanjem kustosice učenici su upoznati s obitelji Pejačavić, graditeljima dvorca u kojem je smješten Muzej te predstavnicima grofovske obitelji značajne za povijest grada Virovitice.

Gradina

Vrijedna   likovna ostavština Pejačevića predstavljena je kroz reprodukciju portreta ˝Obitelj Pejačević u perivoju virovitičkog dvorca˝ slikara F. J. G. Liedera iz 1811. g. koji je odabran kao tematska okosnica za izradu varijacija portreta u grafičkoj tehnici suhe igle.

Kao motiv poslužili su i ˝Portret bačvarskog majstora Ive Rataše˝ iz 1848. g., jedan od najstarijih predmeta Likovnog odjela, te likovni dizajn i simbolika grba grada Virovitica sa prepoznatljivim likom lava (kao poveznica s bliskim motivom grba obitelji Pejačević).

Suhu iglu učenicima je približio profesor Fućkar, kao i faze izrade te likovne efekte koji se ovom tehnikom dubokog tiska mogu postići. Uslijedio je proces skiciranja, kadriranja odabranih motiva te direktnog graviranja metalnih ploča kako bi učenici izradili svoje matrice za otiskivanje. Postupak izrade grafike nastaviti će se otiskivanjem nanesene boje sa matrice na papir uz pomoć grafičke preše.

Nadamo se da su polaznici radionice tijekom izrade svojih varijacija portreta grofova i grofica, majstora i lavova, linija i tekstura savladali novu grafičku tehniku, naučili nešto o muzejskoj građi te likovnoj baštini i povijesti Virovitice.

Otisnute grafike poslužiti će dalje kao predlošci izrade malih ˝finih˝ suvenira.

U radionici su sudjelovali učenici:  Tena Brijačak, Marija Nikolić-Kajić, Patra Vučemilović – Jurić, Lea Ronik, Anamarija Duvnjak, Ivan Mihaljević, Matej Tovarović, Kristijana Nikolić-Kajić.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni