U ponedjeljak, 1. listopada, započinje ugradnja fotonaponskih modula na prvoj virovitičkoj sunčanoj elektrani u vlasništvu Flore.

Elektrana je izgrađena na krovu skladišne hale na lokaciji sjedišta Društva, a u pokusni rad biti će puštena za desetak dana. Snage je 30 kWp s minimalnom godišnjom proizvodnjom većom od 36.000 kWh. Specifična je po izvanrednoj učinkovitosti (iskoristivost: 1.213 kWh/kWp), koja je rezultat ugradnje najkvalitetnijih fotonaponskih modula i pretvarača, te njihovog optimalnog dimenzioniranja. Sva vitalna oprema elektrane njemačke je proizvodnje, najviše pouzdanosti i višegodišnjih jamstava. Izvoditelj radova varaždinska je tvrtka WORK-ING, a cjelokupna vrijednost investicije je 450.000 kn sa PDV-om. Iako su u međuvremenu poticajne cijene „zelene“ struje smanjene 30%, FLORA će ovu investiciju otplatiti kroz 6/7 godina, a tijekom slijedećih 15-tak zaraditi će vrijednost ekvivalentnu dvjema ovakvim elektranama.

„Ovom investicijom FLORA je vlastitim primjerom energetski učinkovitog projekta željela ukazati na važnost smanjenja zagađenja okoliša (10m2 fotonaponskih modula=4.200 m2 sačuvane šume), smanjenje emisije CO2 i smanjenja emisije buke (elektrana ne proizvodi nikakvu buku). Kada se sagledaju i ekonomski učinci (visoka pouzdanost, minimalno održavanje, dugotrajnost…) uvjereni smo da će i ostali krenuti našim primjerom“, rekao je g. Iharoš Željko, direktor Flore

OSNOVNI TEHNIČKI PODACI: – snaga: 30 kWp

  • površina panela: cca 250m2
  • nagib: 25° prema jugu
  • modul: QCells 110Wp (270 kom),A-klasa, min. proizvodnja 1220 kWh/kWp., odstupanje +5W
  • pretvarači: Diehl Ako Platinum 19000 TLD
  • noseća konstrukcija: aluminijska-Schletter

Toga dana, prezentirati će se novonabavljeni kamion za skupljanje komunalnog otpada – kamion smećar. Troosovinsko MAN-ovo podvozje pogonjeno je provjerenim pogonskim agregatom od 320 KS, a po prvi puta u upotrebi ima automatski mjenjač sa softverom specijalno namijenjenim za smećarska vozila. Isti u potpunosti automatizira i regulira uključivanje pogona nadogradnje te tako štedi gorivo i štiti pogonski sklop od kvarova. Vozilo vrvi novitetima i unapređenjima koje Flora, pod nadzorom proizvođača, već 3 mjeseca ispituje u radu na virovitičkim ulicama. Komunalna nadogradnja, već za FLORU standardno, njemačkog je proizvođača HALLER, europskog br. 1 što se tiče kvalitete izrade, funkcionalnosti, inovativnosti i pouzdanosti. Novina je još brži utovarni mehanizam s bitno smanjenom razine buke. Posebna pažnja posvećena je zadovoljenju najviših ekoloških standarda, te ergonomiji i zaštiti na radu korisnika.

Vozilo je vrijedno 210.980 eura, a Flora će ga financijskim leasingom otplaćivati slijedećih 5 godina.