Osječko-baranjska policija, u suradnji s Carinom, otkrila je najsofisticiraniju do sada ilegalnu tvornicu za proizvodnju eurodizela. Tvornica se nalazi u okolici Đakova.

Razotkriven je i dobro organizirani lanac krijumčara i proizvođača dizela, osumnjičeno je 10 fizičkih i četiri pravne osobe, a četiri osobe su privedene. Gorivo su proizvodili od plavog dizela i prodavali ga određenim benzinskim crpkama.

Samo ove godine “oprali” su 1,5 milijuna litara plavog dizela, zbog čega je proračun na ime trošarina i pripadajućeg PDV-a oštećen za pet milijuna kuna, a procjene govore da bi se iznos mogao popeti na 10 milijuna kuna. Policija je priopćila da je jedna od osumnjičenih osoba pretvaranjem plavog dizela u eurodizel kroz svoja trgovačka društva društva izbjegao plaćanje više od tri milijuna kuna trošarina za promet naftnim derivatima, a fiktivnom kupovinom eurodizela izbjegao je plaćanje PDV-a u iznosu većem od milijun kuna.

Zapečaćena benzinska postaja i u Virovitičko-podravskoj županiji

Zapečaćeno je pet benzinskih postaja i skladišta u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Istraga se širi i na 2015. i 2014. godinu.

Sam laboratorij u kojemu se pravilo gorivo vrhunski je opremljen i pokazuje da je uloženo mnogo novca (više milijuna) i stručnog znanja.
Otpad od ilegalne proizvodnje osumnjičene osobe zakopavale su u zemlju, zbog čega je u cijelu priču uključena i Inspekcija za zaštitu okoliša, jer je i u tom smislu počinjena šteta. (Dnevnik.hr)