U četvrtak, 7. studenog Nikola Faller predstavio se virovitičkoj publici umjetničkom akcijom ˝grabljanja lišća˝ kojom je realizirao izložbu prostornih ˝crteža˝ na površinama Gradskog parka Virovitica. Nikola je mladi akademski umjetnik iz Osijeka danas prepoznatljiv ponajviše po land art skulpturama od slame i drugih prirodnih materijala te intervencijama u prirodi i javnim gradskim prostorima.

Osnivač je Udruge ˝Slama˝ i glavni organizator jedinog land art festivala u Hrvatskoj koji se više godina za redom održava u Baranji. Virovitičkoj publici je već poznat po uskrsnim dekoracijama od slame i radionici izrade ukrasa od slame te sudjelovanju na koloniji Udruge ˝Ilirskog zmaja˝ održanoj u Jasenašu 2012. godine. U okviru koncepta “Četiri godišnja doba” umjetnik nam je predstavio land art akciju “Jesen – grabljanje lišća” (prostorni crteži lišćem u Gradskom parku).

Radilo se o cjelodnevnoj akciji u kojoj su mogli sudjelovati i posjetitelji što na našu veliku radost i jesu. Lišćem je u parku crtalo desetak razreda, učenika, učitelja i učiteljica OŠ Vladimir Nazor i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Nikola je napravio nekoliko samostalnih radova na površinama parka kao okosnicu izložbe. Radovi su fotografski dokumentirani u skladu sa prirodom land art umjetnosti koja ne mora biti trajna, prezentirana u galerijama ni fizički prezervirana.

Sam projekt “Četiri godišnja doba” koncipiran je kroz oblikovanju slame ljeti, ˝crtanje˝ grabljama po opalom lišću u jesen, oblikovanju ledenih i snježnih blokova zimi, te prostornim crtežima i reljefima na travi u proljeće. Cjelokupni ciklus Nikola je s još nekolicinom članova Udruge ˝Slama˝ realizirao u Osijeku a lišćem je crtao po još nekim gradovima Hrvatske. Umjetnik ističe kakao je ova urbana land art akcija usmjerena ka stvaranju u skladu s prirodom i ciklusom godišnjih doba, te kako njome želi probuditi kreativnu i ekološku svijest građana i oplemeniti gradski parkovni prostor.