Grad Slatina partner 7. sajma Agro Arca u Biogradu na Moru

Objavljeno:

spot_img

Danas je u Biogradu na Moru otvorena sedma Agro Arca, međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji na kojem inovatori, poljoprivredni proizvođači, ali škole i fakulteti predstavljaju više od 400 inovacija, proizvoda, novih ideja i tehnologija.

„Ovo je prilika da izlagači razmjene iskustva s proizvođačima i inovatorima iz zemlje i inozemstva te da pokušaju implementirati inovacije i ideje u vlastitu proizvodnju. Agro Arca je i jedan vid natjecanja, tko će bolje, više i kvalitetnije“, rekao je na otvorenju Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, organizatora sajma. Naglasio je da je upravo poljoprivreda uz turizam druga komparativna prednost Hrvatske. „Da bismo prehranili domaće stanovništvo, ali i oko 11 milijuna turista koji svake godine posjeti Hrvatsku, godišnje uvozimo hrane u vrijednosti 1,2 milijarde eura. Predviđa se dolazak čak 16 milijuna turista godišnje, stoga može li biti većeg razloga za intenziviranje aktivnosti u cilju razvoja konkurentnosti hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije. Cilj nam je da te milijune turista prehranimo s domaćom hranom, a s druge strane s povećanjem konkurentnosti povećamo izvoz prehrambenih proizvoda“, rekao je Bubaš.

Istraživanje, inovacije, nove tehnologije i kvalitetni proizvodi ključ su uspjeha, smatra Bubaš, a baš njih na sajmu ove godine ne manjka. Tako se posjetitelji mogu upoznati sa najnovijim istraživanjima Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, inovacijama različitih namjena od visokotehnoloških rješenja poput uređaja za pripremu i prikupljanje steriliziranog zraka za prehrambenu industriju dvojice karlovačkih inovatora Marina Cindrića i Vladimira Tudića ili pak MBO-T tehnologije gospodarenja otpadom tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca do raznih praktičnih rješenja poput vanjske hranilice i okretne pojilice za pčelare Brune Mavrinca iz Jadranova, ručne sijačice za male povrtnjake Riječanke Petre Juračić, solarno zračnih kolektora za sušenje voća i povrća šibenskog inovatora Ante Krvavice i eGAP aplikacije za dokumentiranje poljoprivredne proizvodnje osječke IT tvrtke SLink. Kreativna rješenja i proizvode ove godine predstavljaju i učenici srednjih i osnovnih škola, tako osnovnoškolci iz Sv. Filipa i Jakova izlažu proizvode od pomalo zaboravljenog prirodnog insekticida biljke buhač, dok oni nešto stariji srednjoškolci iz Benkovca nude čaj od lista masline.

Na sajmu se uz domaće, predstavljaju i izlagači iz desetak zemalja svijeta, najviše iz bliskoistočnih zemalja, Irana, Iraka, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Katara. Upravo je zato i jedna od važnijih tema ovogodišnjeg sajma halal industrija i mogući izlazak hrvatskih proizvođača na tržište koje se procjenjuje na 635 milijardi američkih dolara. Predavanje na tu temu sutra će u sklopu sajma održati Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, a trima izlagačima s ovogodišnje Agro Arce bit će dodijeljeni i halal certifikati. Posjetitelji i izlagači sutra će moći poslušati i predavanja o zaštiti intelektualnog vlasništvu u djelatnostima vezanim uz poljoprivredu te o položaju i ulozi zadruga u maslinarstvu i uljarstvu, a bit će održana i vođenja degustacija maslinovog ulja.

Sajam je danas otvorio Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, a otvorenju su nazočili i župan Karlovačke županije Ivan Vučić, zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez, gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić, načelnik općine Vižinada Marko Ferenac, Aldin Dugonjić, predstavnik Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj i rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete te Alireza Rastergar, predstavnik zemlje partnera Islamske Republike Iran, inače i predsjednik Prvog instituta inovatora i istraživača u Iranu.

Sajam će sva tri dana biti otvoren do 10 do 18 sati, a se zatvara 11. rujna kada će biti uručene i nagrade najboljim izlagačima. Ulaz na sajam je besplatan. Grad partner Agro Arce je Slatina.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Našu županiju posjetilo 989 turista. Po posjećenosti smo predzadnji u Hrvatskoj

Statistika je skup netočnih podataka, rekli bi naši stari....

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...