Mario Kostelac

62011

Mario Kostelac, rođen 21.1.1992. godine, Virovitičanin, student 3. godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Tijekom osnovne škole sudjelovao je na natjecanjima iz predmeta prirodnih znanosti na kojima je najčešće pobjeđivao na županijskoj razini (kemija, fizika, informatika), te na državnom natjecanju iz fizike na osvojio 2. nagradu. Proglašen je najboljim učenikom.

Tijekom srednje škole sudjelovao u kreiranju i podizanju tehničke kvalitete Internet scene kako naše Županije, tako i šireg područja. Od stotinjak projekata na kojima je sudjelovao, neki od značajnijih su stranice Grada Virovitice, stranice Virovitičko-podravske županije, Obiteljskog centra i web-shopa Kupimajicu.net. Mnogi projekti su dobili i nagrade, a stranice Obiteljskog centra su 2008. godine proglašene najboljom web stranicom Vladinih udruga i organizacija.

Završetkom srednje škole upisao Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Iako iz male sredine, uspio se izboriti za svoje mjesto te je zbog prosjeka ocjena 5,0 nagrađen nagradom „Josip Lončar“ kao jedan od najboljih studenata na godini.

Svojim odricanjem, zalaganjem i učenjem upisujući neobavezne kolegije stekao je puno dodatnog znanja što ga je sve više približavalo ostvarenju snova – radu u Silicijskoj dolini. U siječnju 2013. godine mu je Palantir, tvrtka iz Silicijske doline, ponudila stručnu praksu u trajanju od tri mjeseca. Palantir je renomirana IT tvrtka čiji su klijenti američke vladine organizacije te obavještajne agencije.

Slavko Švraka

Slavko Švraka, obrtnik ugostitelj i pčelar, rođen je 22. veljače 1945. godine. Pčelarstvom se bavi od djetinjstva učeći tu vještinu od oca Atifa koji je ove godine proslavio 100. rođendan.

Od 1985. godine pčelarstvom se pravi profesionalno. Bio je najveći hrvatski pčelar, posjedovao više od 2000 pčelinjih zajednica, a godišnje je proizvodio 80 do 100 tona meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Uz to, otkupljivao je gotovo polovicu cjelokupne proizvodnje Virovitičko-podravske županije.

Svoje proizvode izvozio je BiH, Englesku, Italiju i Njemačku. Na hrvatskom tržištu medom opskrbljuje mnoge tvrtke, a među njima i one velike poput Kraša i Badela. Njegovim medom sladili su se i vojnica NATO-a. Njegov med tri puta je proglašen šampionom kvalitete Hrvatske. Na sajmovima i izložbama širom Hrvatske med i pčelinji proizvodi osvajali su priznanja, diplome, brončane, srebrne i zlatne medalje. Njegov obrt zapošljavao je 30 radnika. Neposredno pred odlazak u mirovinu imao je 14 „prikolica“ i 4 vučna vozila za seljenje pčela na paše širom Hrvatske.

U privatno poduzetništvo krenuo je kao soboslikar, a bavio se i ugostiteljstvom. U Udruženju obrtnika bio je član Skupštine u dva mandata, te istaknuti član Ceha poljoprivrede i član Odbora za gospodarstvo pri Obrtničkoj komori VPŽ. Svojim istaknutim radom u obrtništvu, donacijama, izlaganjem na sajmovima promovirao je Grad Viroviticu i Županiju Virovitičko-podravsku, te ostavio zapažen trag kroz tri desetljeća.

Udruga vinogradara i voćara „Sv. Vinko“

Jedna od mnogobrojnih udruga koja djeluje na području grada Virovitice je i Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Virovitica, koja ove godine obilježava 20 godina od osnivanja i aktivnog rada.

Sve veći razvoj vinogradarstva i voćarstva u ovim krajevima mnoge je potakao da se prije 20 godina osnuje jedna interesna udruga, koja je za cilj imala ne samo podići taj razvoj na višu razinu već i okupljanje članova, razmjena iskustava i sl.

Osnivačka skupština društva vinogradara održana je uoči vinskog blagdana sv. Vinka, 21. siječnja 1993. godine u restoranu tadašnje tvrtke “Kooperacija” u Vukosavljevici u nazočnosti pedesetak vinogradara i voćara pod punim imenom “Društvo vinogradara grada Virovitice i općina Suhopolje, Špišić Bukovica, Lukač i Gradina”.

Kroz udrugu je za svih 20 godina rada prošlo preko 500 vinogradara ili voćara, a isto tako udruga je uz osnovne aktivnosti bila i promicatelj i nositelj mnogobrojnih društvenih događanja u gradu Virovitici. Udruga, od prvog dana održavanja sajma “Viroexpo” sudjeluje na istome, aktivno je uključena u obilježavanje blagdana Sv. Roka, Dana Virovitičko-podravske županije, a bila je aktivna i na humanitarnom planu.

Uz dobru suradnju Udruge s turističkim zajednicama našega grada i županije, Udruga održava stručnu suradnju sa Zavodom za vinogradarstvo i podrumarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu te s Bratovštinom hrvatskih vinskih vitezova.

U povodu obilježavanja 20 godina od osnutka i aktivnog rada Udruga je nedavno izdala i monografiju u kojoj je predstavljeno dvadesetogodišnje djelovanje Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Virovitica u kojoj je prikazan njen rad i sve dosadašnje aktivnosti te ostvarivanje programskih zadaća i ciljeva.

Feliks d.o.o.

Feliks d.o.o. osnovali su mr. Draženko Majetić dr.med.vet i Oliver Rajković dr.med.vet. U svom sastavu Feliks ima veterinarsku praksu za male životinje koja je počela sa radom 27.07.2009. godine.

Za dobar rad prakse početkom ove godine mr.Draženko Majetić dr.med.vet. a po istraživanju Jutarnjeg lista svrstan je u 50 top veterinara Hrvatske.

2010 godine Feliks postaje koncesionar skloništa za životinje Virovitica i prostor vojne ekonomije u vojarni dovodi do uvjeta registracije jednog od poznatijih skloništa u Hrvatskoj.

Kvaliteta obavljanja poslova veterinarsko-higijeničarska služba koja se sastoji od hvatanja i skupljanja pasa i mačaka lutalica, njihovo uklanjanje sa javnih površina u smislu odredbi posebnog zakona i propisa Grada Virovitice, uklanjanje uginulih životinja (lešina) sa javnih površina na čitavom području Grada Virovitice je na zavidnom nivou i već je prepoznatljiva u Republici Hrvatskoj, te se treba istaći da upravo ozbiljnim pristupom u obavljanju navedenih poslova, građani grada Virovitice a nadasve djeca mogu mirno uživati u šetnjama ulicama svoga grada i parkovima, te na dječjim igralištima.

Iz skloništa je u protekle 2,5 god udomljeno preko 300 životinja.

Virovitičko sklonište je i jedno od rijetkih skloništa iz kojeg se životinje udomljavaju potpuno besplatno te je mjesto koje Virovitičani rado posjećuju. Treba istači da je Sklonište i mjesto koje najviše vole djeca i to od predškolske dobi te su tako česti organizirani posjeti Dječjeg vrtića i djece iz osnovnih škola koja su i najčešći udomitelji.

Feliks je u Virovitici otvorio 3 nova radna mjesta a od 01.07. 2013. otvara i četvrto.

Osim besplatnog udomljavanja, sklonište kojim upravlja Feliks, jedno je od rijetkih ako ne i jedino sklonište u RH u kojem do sada nije eutanazirana niti jedna nezbrinuta životinja.

Za njih radno vrijeme ne postoji pa sve probleme rješavaju u bilo koje doba dana i noći.

Neprestano surađuju sa komunalnim redarstvom Grada Virovitice te svojim stručnim savjetima i intervencijama omogućuju brzu i kvalitetnu primjenu Odluke o držanju kućnih ljubimaca.

Sudjeluju i u donošenju Odluka vezanih uz držanje životinja na području Grada, a svojim zalaganjem na prevenciji bolesti doprinose sigurnijem i zdravijem okolišu.

Redovitim ulaganjem na proširenju prostora i uređenju postojećeg, aktivno pridonose kvaliteti života napuštenih pasa i mačaka.

Propagiranjem udomljavanja razvijaju svijest o brizi za kućne ljubimce, a besplatnim savjetima olakšavaju novim vlasnicima prihvat udomljenih životinja.

AMKK Cobra Virovitica

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća po prvi put se spominje karting sport u tadašnjoj Jugoslaviji koji je po arhivskim člancima iz novina toga doba vrlo brzo stigao i u Viroviticu. Prva utrka kartinga u Virovitici spominje se još davne 1963. godine i kao takva je zauvijek ostala zapisana kao početak bavljenja karting sporta u našem gradu. Krajem sedamdesetih godina izgradnjom novog u to vrijeme jednog od najboljeg poligona u Jugoslaviji za uvježbavanje vožnje u autoškolama ponovno se pokreće sportska sekcija u AK Virovitica koja se između ostalih oktanskih disciplina bavila i kartingom. Početkom devedesetih ponovno je aktiviran auto-moto sport, u gradu Virovitici

Krajem svibnja 2008. godine klub je organizirao prvi karting hepening na poligonu AK Virovitice pod nazivom „Karting Open day“. Izgrađena je staza, a u ljeto 2008. godine, povodom Rokova bila je održana prva karting utrka u užem gradskom središtu koja je privukla preko 10000 gledatelja.

Prve utrke PH u karting sportu u Virovitici vozile su se 2009. godine na novoj stazi, a Virovitičani postaju najbrojniji sudionici na startnim rešetkama diljem Hrvatske na kojima se uvijek vijorila zastava našega grada. U 2011. godini AMKK COBRA VIROVITICA u klupskom poretku postaje juniorski prvak Hrvatske te viceprvak u seniorskom poretku i treći put zaredom osvaja plaketu za najboljeg organizatora te od Hrvatskog Auto i Karting Saveza dobiva jednu od najprestižnijih nagrada koje postoje u karting sportu – Zlatnu plaketu za treći uzastopni osvojeni naslov za najboljeg organizatora karting natjecanja. Prošle, 2012. godine, AMKK COBRA VIROVITICA bila je nadomak osvojenog prvenstva koji je otišao u Zagreb za samo 10 bodova pa je sezonu 2012. završila kao druga u poretku karting klubova.