1

Halo, Ministarstvo financija? – Da, molim? – Imamo problema. Financijskih. Nemamo više novca. Blokirat će nam račune, nećemo imati odakle isplatiti plaće ljudima, ni tetama u vrtiću, ni vatrogascima, jednostavno, rupa u lokalnom proračunu je prevelika! Ovako otprilike zvuči početak čestih telefonskih razgovora koje u Ministarstvu financija vode s načelnicima i gradonačelnicima hrvatskih gradova i općina kada im voda dođe do grla pa prije nego što tajnici i službenom vozaču pogledaju u oči spriznanjem da ih možda neće moći platiti, panično zovu u Zagreb.

Proračun jedinice lokalne samouprave koja troši više od 20 posto izravnih prihoda za plaće Ministarstvo financija moralo bi staviti izvan snage.

A u tom slučaju postoje dva izlaza iz situacije: ili se prilagoditi propisanom limitu i smanjiti trošakove plaća ili slijedi raspuštanje predstavničkog tijela i ide se na nove izbore.

Lista pokazuje troškove za plaće u 2011. godini, posljednjoj za koju su izvješća dostupna.

Čak šest gradova – Garešnica, Ilok, Đurđevac, Zabok, Županja i Slatina – na plaće troši više od 40 posto vlastitih prihoda, dvostruko više nego što je zakonom dozvoljeno.

Tako na top ljestvici 50 najrastrošnijih gradova U Hrvatskoj Slatina se nalazi na šestom mjestu (130 zaposlenih) te Virovitica na trinaestom mjestu.

Cijeli članak pročitajte na Jutarnjem listu.

Untitled_606032S0