Grad Virovitica kreće u prosudbu zdravstvenog stanja i statike primjernih stabala u Gradskom perivoju i užem centru

Objavljeno:

spot_img

Stručnjaci prve specijalističke hrvatske tvrtke za prosudbu i njegu stabala, Stablosan d.o.o. posjetili su Viroviticu radi obavljanja prosudbe zdravstvenog stanja i statike primjernih stabala u Gradskom perivoju i užem centru. Kako nam je o prosudbi rekao Bodo Siegert, vlasnik tvrtke i sudski vještak za njegu i statiku stabala ovim metodama rada i instrumentima, u Europi se nastoji održati i obnoviti postojeći fond stabala u urbanim sredinama kao i monumentalna stabla / spomenike prirode.

U Hrvatskoj se ti postupci i instrumentarij, primjenju već nekoliko godina u prosudbi monumentalnih stabala. Tvrtka Stablosan d.o.o.primijenila ih je pri izradi dijagnostičke dokumentacije za sanaciju divovskih platana u Trstenom kod Dubrovnika, (jedna od njih je največe listopadno stablo Europe; visine, prije sanacije 48 m, promjera debla većeg od 4 m/opsega12m), kao i kod prosudbe mnogih drugih vrijednih stabala u primorskom i kontinentalnom području, a posljednja je prije nekoliko dana i legendarna „hajdukova murva“.

Temeljem obavljenih opažanja i mjerenja stabala, izradi se stručan ELABORAT koji će sadržava svu dokumentaciju o izvršenom pregledu; rezultatima izmjere, analize, i interpretacije podataka, s ocjenom održivosti s prijedlogom mjera njegove, zaštite ili sječe.

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin naglasio je da je svako drvo u gradu spomenik i tako se prema njemu treba odnositi. Na stručan način pristupit će se pregledu stabala kako bi se nakon toga proveli adekvatne mjere da nam se ne dogodi, kako što je u prošlosti bilo primjera, da se nestručnim radom ugroze stabla i učini nepopravljiva šteta. Na ovaj način uredit ćemo i naše poznate platane i ostala stabla od kojih su neka starija i više od stotinu godina. (Virovitica.hr)

Rušenje grana na stablima u Gradskom parku u siječnju 2014. godine.

[youtube id=”eOczPa5VZ04″]

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni