Grad Virovitica “onemugućio” izjašnjavanje o inicijativi “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”?

Objavljeno:

spot_img

U prva četiri dana, građanska inicijativa “U ime obitelji”, prikupila je 150 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, kazali su danas iz Inicijative.

– U obzir nisu uzete 3 županije za koje nacionalna koordinacija još nije primila podatke, a volonteri nas izvješćuju kako se broj građana koji se izjašnjavaju o referendumu povećava iz dana u dan. Izjašnjavanje birača o referendumu omogućuje više od 2500 volontera koji velikodušno daruju svoje vrijeme – rekla je Ana Marija Marković, članica nacionalne koordinacije.

Traže nadzor gradskih vlasti

Ustavnom sudu predali su prijedlog za nadzor na ustavnosti i zakonitosti postupanja nekih gradova, među kojima su Split, Karlovac, Rijeka, Virovitica i drugi jer tvrde da su njihove vlasti “neosnovanim naplatama javnih površina i nedopuštanjem lokacija izjašnjavanja faktično onemogućili i suzili mogućnost izjašnjavanja o inicijativi ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom'”.

Napomenuli su da im je SDP-ov gradonačelnik Splita Ivo Baldasar dopustio samo četiri od 80 zatraženih lokacija za izjašnjavanje birača. Od Ustavnog suda traže i da se očituje koliko točno građana predstavlja 10 posto birača. – Volonteri iz cijele Hrvatske javljaju nam da ih policija legitimira i raspituje se o broju skupljenih potpisa. Smatramo da ovakvo neosnovano ponašanje policije ima za cilj zastrašiti naše volontere i time otežati građanima da svojim potpisom zatraže raspisivanje referenduma o demokratizaciji izbornog sustava – kazao je član Organizacijskog odbora Ivan Munjin. (Večernji list)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni