Zahvaljujući brojnim aktivistima Živog zida u petak je u Pitomači privremeno odgođena deložacija Marijane Fel, samohrane majke i njeno troje djece iz obiteljske kuće u Šenoinoj ulici.

Marijana Fel dugogodišnja je žrtva nasilja u obitelji, bivši suprug više je puta pravomoćno osuđen za zlostavljanje. Kuća bez koje je u petak trebala ostati bila je zajedničko vlasništvo sve dok, u postupku razvrgnuća suvlasništva i tijekom brakorazvodne parnice, nije došlo do ovrhe i prodaje kuće na javnoj dražbi. Živi zid spriječio je jučer sudskog ovršitelja Damira Ključeca i novog vlasnika I. V. u postupku predaje nekretnine, smatrajući cijeli postupak nezakonitim.

– Gospodin koje se ovdje predstavio kao sudski ovršitelj prekršio zakon jer je krivotvorio dokument, zaključak na kojem je temeljena deložacija. U zaključku se kaže da se deložacija temelji na članku 133. a Ovršnog zakona, koji – ne postoji. A ako su gospoda mislila na članak 133. Ovršnog zakona, koji postoji, no koji se odnosi na pokretnine, onda su opet krivotvorili dokument, jer to nema veze sa nekretninom, kaže Božo Borić, aktivist Živog zida pokazujući sporni dokument na temelju kojeg je najavio kaznenu prijavu protiv sudskog ovršitelja zbog krivotvorenja dokumenta, kao i zapovjednika policijske postaje koji na terenu nije htio zaprimiti prijavu te je time, smatra, prekršio svoje službene dužnosti.

– Hvala Živom zidu, hvala svima koji ste nas podržali, još je jedan dom spašen, hvala jer ste pomogli da se istina čuje. Bivši suprug poručio nam je još davno prije da ako on neće živjeti u kući, nitko neće, a za djecu da postoje domovi. Sada ga pitajte, zna li jesu li mu djeca danas ostala na ulici – u suzama je komentirala Marijana Fel, grleći svog najstarijeg sina Lea, nakon što je sudski ovršitelj najavio kako se privremeno obustavlja deložacija.

Još od četvrtka navečer aktivisti iz cijele Hrvatske sakupljali su se ispred doma obitelji Fel, želeći im dati potporu. U trenu kad je sa policijom stigao sudski ovršitelj i novi vlasnik, mirnim su im putem zapriječili ulazak u dvoriše, zahtijevajući da se spasi samohrana majka, obitelj, poštuju zakoni i nepovredivost vlasništva, zajamčena Ustavom.

Jer, iako je vlasnik kupio kuću na javnoj dražbi, sam dokaz o vlasništvu nije dovoljan da izbaci majku troje djece na ulicu, poručili su aktivisti, upozoravajući na vlasničku tužbu kao pravni instrument i pravomoćnu sudsku presudu kojim bi, kažu, stekao puno pravo na navedenu nekretninu. Sudski ovršitelj u više je navrata upozoravao da ne želi pregovarati, da aktivisti nemaju pravo tumačiti zakone kako žele, da će biti posljedica, te da je došao samo – obaviti svoj posao.

– Ja ovdje moram svoj posao obaviti. Da sam grobar, ja bih vas pokopao, da sam krvnik, ja bih vam odrubio glavu. Ja samo radim svoj posao i moram ga obaviti što bolje, a vjerujte, ovo je samo privremeno odgođen postupak – kazao je Damir Ključec koji je istaknuo kako se odgodom stvaraju novi troškovi.

Odgovarajući aktivistima koji su ga prozivali da će izbaciti samohranu majku na ulicu, poručio je da su u ovršnom postupku dugovi podmireni, da je „ostalo za svakoga“, aludirajući na 60.000 kuna, koliko bi trebalo pripasti M. Fel.

– A ta majka troje djece trebala bi razmišljati da novci ostanu za njenu djecu, a ne da se potroše na ovakve gluposti. – kazao je D. Ključec, koji je pri odlasku prosvjednicima poslao – poljubac.

Marija Lovrenc
Večernji.hr