Građevinski radovi na Tehnološko-inovacijskom centru su pri kraju, slijedi opremanje, a preko cijele etaže, prostirat će se kongresna dvorana koja će biti jedina takvog tipa od Zagreba do Osijeka

0
630
TIC

Nakon Panonskog drvnog centra kompetencija i Centra za razvoj i istraživanje u mljekarstvu, Tehnološko inovacijski centar, koji se gradi u Virovitici, treća je  znanstveno-istraživačka institucija na području Virovitičko-podravske županije, koja se „naslanja“ na one industrije koje su najjače u ovoj županiji, a to su poljoprivreda i drvna industrija.

Tehnološko-inovacijski centar koji se gradi nedaleko Visoke škole Virovitica, jedan je najznačajnijih županijskih projekata koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 17,6 milijuna kuna, a partneri na projektu i u daljnjem radu su Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Grad Virovitica osigurao je zemljište za izgradnju ovog Centra koji će se rasprostirati na 1.754 četvorna metra, dok je sam projekt napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Izgradnju Centra izvodi tvrtka Domogradnja, a u njegovim prostorima nalazit će se Odsjek za med, Odsjek za ljekovito bilje, Odsjek za mlijeko, prostor za spektrometriju i mikroskopiju, prostor za pripremu uzoraka za analizu…

– Ovaj Centar našim poljoprivrednicima i poduzetnicima omogućit će suradnju sa znanstvenim institucijama, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka. Završetkom radova ovo će biti institucija čiji će djelatnici pomoći poljoprivrednicima poboljšati poljoprivrednu proizvodnju, a bavit će se kulturama koje su najprepoznatljivije i najrasprostranjenije na području naše županije, medu, mlijeku, ljekovitom bilju… Centar će se baviti istraživanjem, edukacijama i svime onim što bude potrebno gospodarstvu ne samo Virovitičko-podravske županije, Slavonije već i cijele Hrvatske. Cilj mu je rješavanje svih problema koje proizvođači ovdje imaju, bilo da su vezani uz uspostavu sustava higijene kao što je HACCP sustav, ili razvoj novih proizvoda, razvoj tehnologija i odabira tehnologija za proizvodnju. Naši poljoprivrednici će moći sami reći koji su njihovi problemi, a u Tehnološko inovacijskom centru, uz naše partnere, tražit ćemo modele kako im pomoći – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Trenutno su pri završetku „građevinski radovi“, potom slijedi opremanje, a do kraja godine, Tehnološko inovacijski centar bit će „pušten u život“.

Posebna zanimljivost je konferencijska dvorana koja se rasprostire preko cijele gornje etaže, a koja osim što može biti jedna cjelina, moći će se, kliznim vratima, razdijeliti na pet dijelova. U „punom pogonu“ moći će primiti 350 ljudi. Bit će to najbolja „kongresna dvorana“ od Zagreba do Osijeka.

– Ovako velika dvorana nam je nedostajala na području Virovitičko-podravske županije, ali i na širem području Slavonije. Kongresna dvorana bit će potpuno opremljena, a u vrijeme epidemije korona virusa, zbog svoje veličine, omogućit će održavanje značajnijih događanja, uz okupljanje većeg broja ljudi, te zadovoljavanju potrebnih epidemioloških mjera – naglasio nam je Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)