Jednojajčani, dvojajčani, istospolni ili raznospolni, uvijek privlače pažnju: blizanci. Iako je Grubišno Polje gradić s oko 6300 žitelja, u posljednjih četrdeset godina može se pohvaliti sa čak oko četrdeset parova blizanaca! Najmlađi su David i Jakov Bauer. Sedmomjesečni dvojajčani u središtu su pažnje roditelja Ksenije i Darka koji su ih na svijet donijeli umjetnom oplodnjom.

– Bez obzira na to što su nam oboma ruke pune posla, najveća su radost. Već sada se zajedno igraju, smiju i sigurno će uvijek biti povezani – kaže Ksenija.

To su potvrdile Leona i Jelena Puškaš, 22-godišnje jednojajčane blizanke. Osim osnovne i srednje škole pohađale su i isti fakultet. Uvijek nerazdvojne kažu da priče o “osjećaju” blizanaca na daleko nisu samo priče.

Iskorištene prednosti

–Jednom sam krenula doma i u trgovini kupila krumpir i kečap da si spravim pomfrit. Jelena je za pola sata kasnije također došla s krumpirom jer je imala istu želju, ali nije kupila kečap osjećajući da sam ga ja kupila – pojašnjava Leona.

Jednom prilikom, kada je jedna bila na trodnevnom natjecanju iz prve pomoći u Pazinu dnevno su se mobitelom morale čuti deset puta. U školi su ih zvali B1 i B2, a kada se sve zbroji i oduze, napominju, to što su blizanke donijelo im je ipak više prednosti. Potvrđuje to i 39-godišnja Alenka, jedna od blizanki Sabo.

– U školi smo znale učiti svaka po pola gradiva i tako odgovarati. Spomenka je čak “odradila” najveći dio mature jer je neke predmete bolje svladala-smije se navodeći da su zamjene nastavnici mogli “provalili” tek kada bi ih netko od kolega iz razreda izdao. Iako danas svaka ima obitelj i žive udaljene jedna od druge, barem se jednom dnevno moraju čuti telefonom.

Imati blizance donosi veliku radost, ali roditeljima i velike izdatke jer istovremeno moraju izdvajati dvostruko, pa su situacije „hlače od starijeg brata odgovaraju mlađem”, nemoguće.

Promašena politika

Nacionalna populacijska politika je u tok pogledu promašena, jer majke s blizancima, trojkama, četvorkama ili više djece mogu računati samo na jednu porodiljnu naknadu, koja najčešće ne pokriva niti osnovne potrebe.

– To je nepravedno! Samo pelene, umjetna hrana i kozmetika pojedu tu naknadu, a zamislite kako je bilo nama s dvoje djece koja su od prvih dana bila na umjetnoj hrani – kazala je majka jednih grubišnopoljskih blizanaca nezadovoljna onim što im država daje.

Michael Palijan
Večernji list