Gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin, danas je upriličio prijam za Draška Zidara, glumca Kazališta Virovitica, koji je nedavno primio nagradu na Novaljskom Trijatru Kata Novaljka za glumca ili predstavu koja je u prošloj godini ostavila najbolji dojam na našu publiku.

Gradonačelnik Kirin uz čestitku Drašku Zidaru na još jednoj nagradi te osobito za prošlogodišnju Zlatnu arenu za najbolju glavnu ulogu u filmu „Kotlovina“ darovao mu je sliku virovitičke akademske slikarice Branke Marčete.

Draško Zidar prvi put u virovitičkom kazalištu zaigrao je u jedanaestoj godini, a profesionalno je angažiran od 1. travnja 1986. godine. Često je nagrađivan: na Festivalu glumca u Vinkovcima dobio je nagradu Grada Iloka za ulogu Gnjidice u predstavi Antigona u New Yorku. Godinu prije toga bio je nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta za uloge u predstavi Trinaest prozora, koju je kasnije dobio za ulogu Lisca u predstavi E, moj Pinokio u kategoriji najboljih umjetničkih ostvarenja u 2002. godini u lutkarskoj, odnosno predstavi za mlade.

Za istu je ulogu dobio i nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu na Naj, naj, naj festivalu u zagrebačkom kazalištu Žar ptica. Za Šimurinu u Brešanovoj Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja podijelio je nagradu s kolegom Mijom Pavelkom na 2. Festivalu pučkog teatra u Omišlju i Gradu Grobniku, a proglašen je i najboljim glumcem Kazališta Virovitica za sezonu 2004./ 2005.Niz nagrada nastavio je nagradom na Naj, naj,naj festivalu za ulogu Bossa u predstavi Bella, Boss i Bulli, te nagradom na Festivala glumca za ulogu Eddia u predstavi Gagarinov prečac.

Godine 2006. za ulogu Brzojavka u predstavi Kolbaba i Brzojavko nominiran je za nagradu HDDU-a u kategoriji najbolji glumac u predstavama za djecu i mlade, a 2007. godine dobio je nagradu Najhistrion za ulogu managera Mile u predstavi Zagrebački orkestar. Na 12. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ u Čakovcu 2009. zajedno s mladim kolegom Mladenom Kovačićem osvojio je Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Lea u predstavi Srce boksača. Osim u Virovitici igra i u varaždinskom i osiječkom HNK te u zagrebačkim kazalištima.

Nagrađen je nagradom Grada Virovitice i zahvalnicom Virovitičko-podravske županije. Igrao je jednu od glavnih uloga u filmu Holding, manje uloge odigrao je i u filmovima Crvena prašina i Jel’ jasno, prijatelju, a s kolegom Goranom Košijem snimio je i TV adaptaciju drame Bijelo. Osim kao glumac, Draško se u Kazalištu Virovitica pojavio i kao redatelj nekoliko predstava i kao autor songova, a s Mijom Pavelkom napisao je i Mikeški kabare. Posljednji njegov redateljski uradak je „Kabaret kod veselih komaraca“ koji nas je uveseljavao u proteklih godinu dana i pobrao brojne simpatije publike. (vt.hr)