Obilježavajući Međunarodni dan Bijelog štapa (15.10.) Gradski muzej Virovitica ugostio je u utorak, 13. listopada Organizaciju slijepih VPŽ i njihove goste iz Koprivnice. Muzej je priredio interaktivno vodstvo gostujućom izložbom „Dječje igračke iz hrvatske baštine“ Etnografskog muzeja iz Zagreba.

Ovom prigodom stručno vodstvo kustosice i etnologinje Jasmine Jurković Petras prilagođeno je potrebama slijepih. Tako je dio predmeta-igračaka i suvenira, kartonskih šablona, izrađenih lutkica (od tekstila i od komušine) s radionica „zaigranog muzeja“ priređeno za taktilni doživljaj obzirom da su predmeti na izložbi u zaštićenim vitrinama. Uz sadržajne opise prostorija u kojima je smještena izložba, generalni opis značaja izložbe i njezinih predmeta, povijesni pregled zadružne proizvodnje igračaka posjetitelji su imali i priliku sami iznijeti neka od svojih sjećanja na djetinjstvo i igračke koje su ga obilježile.

I ovom prilikom pokazala se dobra suradnja Organizacije slijepih VPŽ i Muzeja te zajednički rad na uključivanju slijepih osoba u predstavljanje baštine, umjetnosti i kulturnog rada Muzeja.

Više o Međunarodnom danu bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom prilikom se najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap stvarno bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje tijekom kojeg svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.

Inicijativu za korištenje bijelog štapa, kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu, dala je gospođica Guilly d’Herbmont, 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon drugog svjetskog rata bijeli štap i to kao tzv. dugi bijeli štap, počinje se koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih.