Grupa Jeans
Grupa Jeans

Glazbena skupina Jeans virovitički je bend u kojemu aktivno djeluju petorica mladića. Ivan Mandić svira klavijature i harmoniku, prema potrebi i saksofon, Filip Hrvoić je na bubnjevima, Josip Dvorski svira bas-gitaru, Filip Vujasin je na gitari i Tomislav Dumenčić je druga klavijatura.


O sastavu smo razgovarali s Ivanom Mandićem, koji je član Jeansa od prvoga dana i koji sve zna o bendu i njegovim članovima. Kaže da nije bilo nekakvoga specijalnog razloga da se grupa zove upravo tako, jednostavno – JEANS je dobro zvučalo. Svi članovi benda školovani su glazbenici, a njihove izvedbe vrlo dojmljivo zvuče. Postoje već nepunih sedam godina, ali njihovi nastupi uglavnom su bile svadbe, maturalne zabave ili neke druge svečanosti. Isprva su grupu činila četvorica glazbenika, sada ih je pet, promijenili su gitarista i uzeli još jednoga klavijaturista. Do sada nisu snimali jer nemaju svoje autorske pjesme, ali shvatili su da imaju određenu kvalitetu i kapacitet za ozbiljniji nastup na našoj estradnoj sceni pa planiraju još ove godine pripremiti nekoliko pjesama. Bend ima najsuvremeniju opremu koja u svakoj dvorani zvuči odlično, a isto tako i izgleda zahvaljujući profesionalnoj rasvjeti koju koriste. Svaki član benda ima svoj instrument, a opremu su kupili zajedno. Sve češće odlaze na nastupe i izvan svoje Virovitice pa su upravo kupili i kombi, što nije mala, ali im je vrlo korisna investicija. Umjesto s pet osobnih automobila, sada će kombijem prevoziti sve instrumente i opremu. Namjeravaju angažirati i jednu osobu kao tehničara koja će ih prevoziti i pomoći prilikom sastavljanja i rastavljanja opreme.

– Bend već dosta dugo aktivno radi, odsvirali smo mnogo dobrih gaža, svadbenih svečanosti, maturalnih zabava i do sada smo dobivali samo riječi hvale – kaže Mandić.

– O tome svjedoči i naš facebook-profil, koji se iz vikenda u vikend puni novim slikama, snimkama, videozapisima i ostalim sadržajima. U posljednje dvije godine počeli smo više izlaziti u javnost, nastupati pred većim skupinama ljudi i prikazivati se na većim pozornicama pa nastupamo na koncertima koji se organiziraju u prigodi značajnih datuma u gradovima i općinskim središtima na području Virovitičko-podravske županije, ali i u Zagrebu, na moru… Imamo već cijeli niz ugovorenih nastupa za predstojeću jesen, ali i za sljedeću godinu.

Zanimljivo je da grupa Jeans, upravo zato što je čine obrazovani glazbenici, može ponuditi i tamburašku verziju benda s basom, bugarijom, bračem i harmonikom, jer dečki su jednako dobri i na tradicionalnim žičanim instrumentima. Ivan Mandić ove je godine upisao Glazbenu pedagogiju na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gitarist se priprema studirati gitaru u Grazu, a ostali su zaposleni i svirka im je hobi. No svi su približno istih godina, dobro se slažu i čini se da su shvatili da imaju dobar potencijal. Zato Mandić kaže da bi doista bilo šteta da taj potencijal ne iskoriste i naprave nešto ozbiljnije. Petar Žarković / Glas Slavonije