1

U vrućoj atmosferi Hypo Centra dodijeljene su 21. diskografske nagrade Porin!

Četiri Porina dobio je album Olivera Dragojevića”Tišina mora”, i to onaj glavni u kategoriji album godine te još za najbolji pop album, najbolju produkciju i najbolju snimku.

Massimo se može pohvaliti s tri Porina, za pjesmu godine i najbolju mušku vokalnu izvedbu (za skladbu “Suze nam stale na put”), a njegove izvedbe su dobile Porina i u kategoriji najbolji kompilacijski album.

Marku Perkoviću Thompsonu i skladbi “Samo je ljubav tajna dvaju svjetova” je pripao vrijedan Porin za Hit godine, za koji se moglo glasati televotingom, SMS-om i preko web stranice Porina.

Među brojnim novim mladim i kvalitetnim glazbenicima koji su se istaknuli u prethodnoj godini slavio je Silente koji će u Dubrovnik odnijeti debitantski Porin za novog izvođača godine zasluženog skladbama sa svog prvijenca “Lovac na čudesa”.

Značajne Porine u žanrovskim kategorijama dobili su Vinko Coce za album “Morska svitanja” kao najbolji album zabavne glazbe, Pipschips & videoclips i album “Walt” koji je najbolji album rock glazbe, Vatra s albumom “VT” za najbolji album alternativne glazbe, dok je najbolji album klupske glazbe pripao Elementalu za album “U redu je”, na kojem su sudjelovali i kao izvođač i kao producent.

Uz Porina za životno djelo, ni ove godine nimalo ne posustaje Radojka Šverkokojoj je pripao i Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu skladbe “Dodirni mi srce”.

Dva Porina su dobili Psihomodo Pop za skladbu “Donna” (najbolja izvedba grupe s vokalom, najbolji video broj). Autorstvo ove nagrađene pjesme uz Davora Gopcai Smiljana Paradiša potpisuje i Neven Kepeski, urednik magazina OK!, najprodavanijeg magazina u Hrvatskoj i najprodavanijeg teen magazina u jugoistočnoj Europi.

Po dva su Porina dobili i Majke za najbolji koncertni album i video program “Majke u Tvornici”, Vokalisti Salone za najbolji klapski album i klapsku skladbu “Testamentum” . I ovaj je put dva Porina dobio Lado za najbolju folklornu pjesmu i izvedbu, a toliko su ih dobili i Igor Geržina za najbolji instrumentalni album “One click world” i najbolju instrumentalnu izvedbu, te Elvis Stanić za najbolju produkciju i snimku na Oliverovom albumu.

Dva Porina dodjeljena su i za album “Blues for you – tribute to Buha” koji je pobjedio u kategorijama najbolji album blues glazbe i najbolji album sa raznim izvođačima.

Quasarr i Josipa Lisac su zaslužili Porina za najbolju vokalnu suradnju koju su ostvarili u skladbi “Ljubav”, dok su Najbolji hrvatski tamburaši pobijedili u kategoriji najbolji album tamburaške glazbe. Aljoša Šerić i Tomislav Šušak dobili su Porina za najbolji aranžman na singlu Pavela “Čuvaj me”.

Od diskografa prednjače Croatia Records sa 12 Porina i Aquarius Records sa 10 Porina, a slijede ih Menart sa 5, Dallas Records sa 4 Scardona sa 3 Porina.

Nagrade u kategorijama klasične i jazz glazbe dodjelit će se u ponedjeljak u 20:30 sati, na svečanoj dodjeli Porin Classic, koja će se moći pratiti na 1. programu HTV-a.

Diskografska nagrada Porin je strukovna nagrada čije biračko tijelo čine profesionalni glazbenici, skladatelji, glazbeni urednici, glazbeni producenti, aranžeri, ton majstori, glazbeni pisci i kritičari.

Idejni začetnici i pokretači nagrade su diskograf Veljko Despot, skladatelj Zrinko Tutić i novinar Dražen Vrdoljak, a utemeljitelji Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska glazbena unija, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska diskografska udruga. Simbol nagrade je stakleni kipić autora Ivice Propadala. (jutranji.hr)