HDSSB Virovitičko – podravske županije odlučio se aktivno uključiti u prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni regulative na temelju koje se provode parlamentarni izbori, pogotovo u Slatini gdje je do njihova priključenja prikupljanje teklo dosta sporo.

Predsjednik HDSSB-a Virovitičko – podravske županije i saborski zastupnik Igor Češek ističe kako se dosta članova HDSSB-a, uključujući i njega samog, odlučilo na potpisivanje inicijative, ali i na aktivno sudjelovanje u prikupljanju potpisa jer su duboko uvjereni u nužnost promjene postojećih zakonskih okvira.

– Nepodržavanje ove referendumske inicijative od strane velikih političkih stranaka govori samo u prilog tome da im ni ovoga puta nije prioritet stvarni interes hrvatskog naroda, dok je HDSSB čvrsto stao uz prijedlog koji je u interesu biračkog tijela. Smatram kako je postojeći izborni sustav sve, samo ne pravedan. S obzirom da su građani ti koji biraju, važno je da taj odabir bude što demokratičniji i da se volja građana poštuje u pravom smislu te riječi. Na taj način u Saboru će sjediti oni koji su direktno izabrani od strane birača, a ne oni koji su bili sposobniji bolje trgovati ili koji su imali više sreće zbog pribrojavanja glasova stranaka koje nisu prešle izborni prag. Politika mora ponovno u očima građana dobiti predznak poštenog zanimanja, a ovo je prva stepenica k tome – naglašava Češek.

S obzirom da je do kraja prikupljanja potpisa ostalo još vrlo malo vremena iz HDSSB-a Virovitičko – podravske županije još jednom pozivaju sve građane da shvate važnost ove inicijative i da ju svojim potpisom podrže.

U Slatini volonteri prikupljaju potpise na Trgu sv. Josipa svakog dana od 9:00 do 12:00 sati, zaključno sa nedjeljom, 5. listopada do 21:00 sati.