U prostorijama Mjesnog doma u Kapela Dvoru sinoć, 28. rujna s početkom u 20 sati, održana je javna tribina HDSSB-a  pod nazivom ”Razvoj sela za obnovu Hrvatske” ,za općinu Lukač.

Prije početka tribine uvodne, pozdravne riječi svim prisutnima uputio je predsjednik OO HDSSB-a općine Lukač , Igor Lacko.

Stručni tim predvođen kandidatom HDSSB-a za ministra poljoprivrede dr. sc. Željkom Kraljičkom, dr. sc. Stjepanom Ribićem, dr. sc Andrijom Pozderovićem  i Rankom Radunovićem dipl. ing. arh. ,predstavo je program za obnovu hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede kojim se jamči povratak dostojanstva hrvatskom seljaku i hrvatskom selu.

HDSSB u  izravnoj komunikaciji s građanima, bez obzira na to koje su političke opcije ili uopće nisu stranački opredijeljeni,  želi pokazati da je ozbiljna stranka koja je spremna suprotstaviti se dosadašnjim opcijama.

„Želimo bogatog seljaka za bogatu državu i Hrvatska se neće ekonomski oporaviti i razvijati ako ne pokrene proizvodnju hrane i ne vrati dohodak u sela. O lošim politikama svih vlada i ministarstava poljoprivrede posljednjih 10 do 15 godina najbolje svjedoči stanje u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje koja bilježi veliki pad.“ – poručio je kandidat HDSSB-a za ministra poljoprivrede dr. sc. Željko Kraljičak.

Predavači su predstavili dio programa HDSSB-a i istaknuli kako je prioritet donijeti strategiju poljoprivredne proizvodnje u kojoj će se jasno odrediti koji će se sektori i proizvodnje  razvijati, kako će se financirati proizvodnja i na koja tržišta će se proizvodi plasirati. Poljoprivreda mora imati posebno mjesto i privilegije u zakonima o PDV-u, građenju, zaštiti okoliša, zakonima koji definiraju cijenu kapitala, te zakonu o turizmu. Na taj su način druge europske zemlje već zaštitile svoje proizvođače i nisu dopustili da šverceri i trgovci uništavaju ono što je država stvarala i u što je ulagala, kao što je bio slučaj u Hrvatskoj.

Upozoreno je kako je jedan od problema loša zemljišna politika koja pogoduje velikima i koju treba hitno mijenjati. Istaknuli su  kako je dio programa HDSSB-a legalizacija poljoprivrednih objekata za jednu kunu čime bi se riješili problemi za 500 000 OPG-ova.  Naglasili su kako je potrebno smanjiti troškove proizvodnje, te pokrenuti Hrvatsku poljoprivrednu banku uz pomoć kapitala iz EU.

Kada je riječ o poreznoj politici ,istaknuto je kako porezne olakšice u turizmu treba uvjetovati uporabom hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na Jadranu, te iskazana potreba za udruživanjem proizvođača i stvaranjem nove prehrambene industrije kakvu potiče i EU. Najavljeno je kako će se Program ruralnog razvoja, kada se bude mijenjao 2017., usmjeriti prema OPG-ovima i malim proizvođačima.

„Ovih sam dana rekao i ponovit ću to, organizatori su proizvodnje nusproizvod ovog sustava koji žive na grbači naših seljaka koji iz godine u godinu propadaju, a organizatori su proizvodnje sve bogatiji zato što nemaju rizika. Oni jednostavno plasiraju kapital , uzmu robu i kapital od naših proizvođača. Moramo reći dosta takvim procesima u hrvatskoj poljoprivredi. Preuzimanjem odgovornosti ministra poljoprivrede stavit ću izvan snage primjenu sadašnjeg zakona o privatizaciji državnog poljoprivrednog zemljišta koji je omogućio da zemlja koja je trebala biti u vlasništvu OPG-a bude dodijeljena velikim tvrtkama. HDSSB  ima veliku motivaciju provesti svoj program, jer trenutačno je stanje potpuno neodrživo.“ – istaknuo  dr. sc. Željko Kraljičak.

Prisutnima se na kraju obratio predsjednik HDSSB-a Virovitičko-podravske županije Igor Češek zahvalivši se kandidatu HDSSB-a za ministra poljoprivrede dr. sc. Željku Kraljičku i njegovom stručnom timu na dolasku, te dodao :

”Kurija u Kapela Dvoru je dobar projekt , lijepo izgleda, ali očito da se o njoj više nitko ne brine, ambrozija oko kurije je visoka oko dva metra i nema je tko pokositi. Osim toga taj , kao ni drugi projekti Županije, ne donosi neophodna radna mjesta. Svjedoci smo kako župan Tolušić skoro svakodnevno šeta županijom i postavlja kamene temeljce za razne ustanove, škole za koje je upitno da li će biti učenika, ambulante u mjestima gdje iste već postoje, energanu u Medincima koja , također, neće donijeti radna mjesta…” – kritičan je bio Igor Češek.(D.F.)