spot_img

HDZ: Zbog ministra Jakovine, nekoliko tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta stoji zapušteno!

Objavljeno:

HDZ pod hitno traži izmjenu zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu: Zbog spasa hrvatskog sela traži se ostavka ministra Jakovine

Županijski odbor HDZ-a na zapuštenom zemljištu koje se nalazi kod prometnice između Sopja i Šarovke organizirao je konferenciju za novinare s temom: “Rad ministarstva poljoprivrede i agencije za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem”.

HDZ

Na konferenciji je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, saborski zastupnik Josip Đakić naglasio kako je na području općine Sopje zapušteno oko 700 hektara zemljišta, a na području županije nekoliko tisuću hektara.

– Zemljišta su zapuštena zbog nerada, nebrige, neodgovornosti i protuzakonitog rada Ministarstva poljoprivrede i Agencije za poljoprivredno zemljište, koji u zadnje vrijeme unatoč upozorenjima raspisuju natječaje po starom, a zemljišta dodjeljuje po novom zakonu. Ovo je plodna hrvatska zemlja koja može hraniti Hrvatsku bez izvoza, a danas stoji pusta i zapuštena. Putem konferencije za novinare željeli smo javnost upoznati kako će nam izgledati ova “Slavonska pustinja” ukoliko se navedena Agencija momentalno ne ugasi i ne da se u nadležnost lokalnoj samoupravi, koja je ranije brinula i skrbila da svo zemljište bude obrađeno, na korist i naših seljaka, općina, gradova, županije pa i cijele naše Države. Zbog toga tražimo od ministra Jakovine da raspusti Agenciju, koja pune dvije godine ništa nije učinila da se zemlja dodijeli onima koji je žele obrađivati. Zato i od općina tražimo da podnesu kaznene prijave protiv onih koji su protuzakonito dodijelili zemljišta onima koji nisu plaćali zakup – naglasio je Josip Đakić.

Dopredsjednik HDZ-a VPŽ, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, rekao je kako su sva ta zemljišta bila obrađena dok su o njima brigu vodile općine.

– Na zapuštenim zemljištima Virovitičko-podravske županije valjda se sukladno partijskim uvjerenjima gospodina Jakovine mora partizanka. Dok su tim zemljištem, kako je to rekao ministar Jakovina upravljali “lokalni šerifi”, odnosno načelnici općina, zemlja je bila obrađena, a danas na njoj nema apsolutno ničega, odnosno ima hrpetina vode koja na oranicama leži zbog nebrige Hrvatskih voda, koje su također u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede. Zato molim ministra Jakovinu i čelnike Hrvatskih voda da zbog spasa hrvatske poljoprivrede već jednom podnesu ostavke na svoje funkcije, kazao je Tomislav Tolušić.

Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Sopje, načelnik općine Josip Granjaš kazao je kako na području općine ima preko 800 hektara neraspoređene zemlje od kojih je na veliku žalost oko 700 hektara potpuno nezapušteno.
– Lokalna vlast je 2017. godine prva raspisala natječaj za dodjelom državnog poljoprivrednog zemljišta našim poljoprivrednicima na obradu, mladim ljudima koji žele s svojim obiteljima ostati na području općine. Oni su tako malo po malo, bez obzira na razne probleme svoja poljoprivredna gospodarstva stavili u funkciju i od te zemlje živjeli. Oni nisu primali socijalnu pomoć ili bili na biroima za zapošljavanje već su živjeli od svog rada i borili se za vlastitu egzistenciju. Osobno me srce boli da ovakva ravnica bude zapuštena i da moji sumještani pomalo odlaze s područja općine iz razloga što ne mogu od Agencije na obradu dobiti zemljište. Ovih 700 hektara već dvije i pol godine stoji pusta, nitko je ne smije obrađivati, a zbog takve politike zemlja će i dalje biti zapuštena, a mala sela raseljena – istakao je Josip Granjaš.

Konferenciji za novinare bio je nazočan i načelnik Općine Voćin Predrag Filić, kao i Mirko Rončević, načelnik općine Čađavica koji je kazao.

– Naša općina je prema prijašnja tri zakona provela devet natječaja o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta vezanih za 3.500 hektara s koliko je općina raspolagala. Na žalost moram kazati da od 2011. godine i dolaskom na čelo ministarstva, “grobara” hrvatske poljoprivredne politike Tihomira Jakovine, na području naše općine trenutno imamo 1.000 hektara neraspoređenog državnog poljoprivrednog zemljišta. Imamo natječaje koje je Agenica otvorila još 2013. godine, a kao učesnik povjerenstva mogu kazati da smo održali četiri sastanka u vezi dodjele te da se do dan danas nisu zaključili ugovori s zakupcima. Važno je naglasiti da je ovo referentna godina što se tiče poljoprivredne proizvodnje, jer sve ono što uđe u Upisnike bit će praćeno do 2020. godine kroz poticajne mjere. Zbog svega toga pod hitno treba mijenjati Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu, Agencije treba raspustiti i natrag, nama “šerifima” prepustiti provođenje natječaja, kazao je Mirko Rončević.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni