Od 1. srpnja 2015. radnici iz Hrvatske imaju slobodan pristup njemačkom tržištu rada. Današnjom odlukom kabineta njemačke savezne vlade završava dvogodišnje prijelazno razdoblje koje je Njemačka koristila nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013. Njemačka savezna vlada već je tijekom prijelaznog razdoblja za hrvatske državljane pri ulasku na njemačko tržište rada primjenjivala opsežne olakšice i time stekla dobra iskustva.

Njemačka

Njemačka savezna ministrica rada i socijalnih poslova Andrea Nahles tim je povodom izjavila: „Radujem se što današnjom odlukom hrvatskim građankama i građanima možemo omogućiti punu slobodu kretanja radnika. Pravo da možemo raditi i gospodarski djelovati u nekoj drugoj članici Europske unije neprocjenjiva je prednost Europske unije. Zahvaljujući olakšicama u pristupu tržištu rada koje smo već primjenjivali u posljednje dvije godine, danas u Njemačkoj radi i ima socijalno osiguranje oko 93.000 građana i građanki iz Hrvatske, i to prije svega u zdravstvu, socijalnoj skrbi i prerađivačkoj djelatnosti. To je Europa u praksi! A s jedinstvenom minimalnom plaćom konačno možemo spriječiti dampinško smanjivanje plaća u slobodnom kretanju radnika“.

Potpuna slobodna kretanja je uz slobodan promet roba, usluga i kapitala jedno od temeljnih sloboda Europske unije. Ona znači da se svaki građanin Europske unije u pravilu može slobodno kretati i gospodarski djelovati u Europskoj uniji. Pristupni ugovor Europske unije s Republikom Hrvatskom omogućava da se sloboda kretanja radnika

ADRESA
Ulica grada Vukovara 64 10000 Zagreb
TEL 01 6300 100 FAKS 01 6155 536
pr-100@zagr.diplo.de
www.zagreb.diplo.de

ograniči na najviše sedam godina. Tu je mogućnost njemačka savezna vlada iskoristila u prvoj fazi koja traje do 30. lipnja 2015. Njemačka je vlada već tijekom tog prijelaznog razdoblja primjenjivala opsežne olakšice za kvalificirane posloprimce, naučnike i sezonske radnike prilikom njihova ulaska na njemačko tržište rada. Današnjom odlukom hrvatski državljani više ne moraju imati radnu dozvolu/EU. Pretpostavljamo da će se radnici iz Hrvatske i nadalje dobro integrirati u njemačko tržište rada.

Europska komisija podnijela je izvještaj Vijeću Europske unije o primjeni prijelaznih odredbi u vezi sa slobodnim kretanjem radnika (prva faza 1. 7. 2013. – 30. 6. 2015.), koji možete naći na stranicama www.ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=13992&langId=hr