U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije predstavnik Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Boris Čagalj, održao je radionicu „7 koraka do kredita ili kako koristiti kredit za financiranje poslovanja“. Na početku radionice prisutnima su se obratili župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i ravnateljica VIDRA-e Sanja Bošnjak.

snimio: Ivan Šemper
snimio: Ivan Šemper

Cilj radionice bio je povećanje financijske pismenost poduzetnika, te onih koji to žele postati. Odazvao se velik broj zainteresiranih, koji su ovim putem poboljšali razumijevanje cjelokupnog procesa te uvidjeli što su najvažniji kriteriji. Ključne stvari na koje treba obratiti pozornost je dobro predstavljanje dosadašnjeg poslovanja i vlastitog iskustva, kvalitetno napisan poslovni plan, imovina koja se stavlja pod hipoteku te visina vlastitog učešća.Predstavljena su dva programa kreditiranja, jedan se odnosi na poduzetnike početnike u visini od 80.000 do 1.800.000 kuna uz kamatu od 4% godišnje, što je u pravilu do 85% ukupne investicije bez PDV-a. Drugi program kreditiranja odnosi se na žene poduzetnice do 700.000 kuna uz kamatu od 2 do 4% godišnje. HBOR u pravilu kreditira do 100% predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a.

Naglašeno je kako se za pomoć oko izrade poslovnog plana možete obratiti savjetodavnim institucijama, što je u ovom slučaju VIDRA- agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.