spot_img

Hrvatska ima prvu predsjednicu!

Objavljeno:

U Virovitici održan skup podrške Kolindi Grabar Kitarović

Tko je Kolinda Grabar Kitarović?

HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu republike, Kolinda Grabar Kitarović, rođena je u Rijeci 29. travnja 1968. godine, a potječe iz mjesta Lubarska na Grobniku.

Kako je napisala u biografiji na svojim službenim stranicama, prve godine njenog života obilježila su ‘prostrana polja, široke ravnice, beskrajno plavo nebo i šum Rječine, neprestani, nepresušni, uporni šum slapa podno naše kuće’.

Po završetku osnovne škole, Grabar Kitarović upisala je gimnaziju u Rijeci, a nakon tri godine srednjoškolsko školovanje nastavila je u SAD-u u sklopu učeničke razmjene. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisala je engleski i španjolski jezik , a diplomirala je 1993. godine.

Nakon završetka fakulteta učlanila se u Hrvatsku demokratsku zajednicu. Više godina radila je u Ministarstvu vanjskih poslova te Veleposlanstvu RH U Kanadi. Stekla je magisterij iz područja političkih znanosti nakon čega je postala ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova.

Od 2003. godine obnašala je dužnost ministrice europskih integracija, a kada su 2005. godine dva ministarstva spojena postala je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i na funkciji ostala do 2008. godine.

Karijeru je nastavila na funkciji veleposlanice RH u SAD-u koju je obnašala do 2011. godine, nakon čega je imenovana pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Kolinda Grabar Kitarović supruga Jakova upoznala je tijekom studentskih dana, a majka je dvoje djece, Katarine i Luke. Pobijedi li na predsjedničkim izborima bit će prva žena na toj funkciji.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Novinarka Marija Lovrenc dobitnica nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje”

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica...

Virovitička županija razvijena je kao Libanon

Hrvatska je neujednačeno razvijena i jako centralizirana država. Zagreb...

Budite pri oprezu ako se krećete u blizini virovitičke gimnazije

Ako se krećete u blizini Gimnazije Petra Preradovića u...

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica: Nastavljamo...