620
foto: Arhiv Virovitica.info

Godina za godinom. Svaka sljedeća u Republici Hrvatskoj iznova potvrđuje da je sjećanje na osnivanje prvog partizanskog pokreta, organiziranog pokreta otpora fašističkom okupatoru i njegovim kvislinškim hordama, značajno i bitno za antifašizam u cijelosti. Prvi sisački partizanski odred osnovan je 22. lipnja 1941. Imao je 77 boraca koje su predvodili zapovjednik Vladimir Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković.

Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borio se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 njegovih boraca.

1

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je, po podacima SABAH-a, aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.

Od osnutka samostalne hrvatske države Dan antifašističke borbe svake se godine obilježava 22. lipnja.

“Partizani i antifašisti ponos su Hrvatske, časna skupina ljudi koja je ustala protiv zla” istaknuo je predsjednik RH, Ivo Josipović prije dvije godine.

Ovome je važno nadodati sljedeće: U šumi Brezovica osnovana je ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.Hrvatska to ne smije zaboraviti, taj datum mora obilježavati s pijetetom prema svima koji su dali obol borbi protiv Hitlerove nacističke tvorevine praćene izdajničkim skupinama, između ostalih, i na prostorima RH.

Zato, svim građankama i građanima Virovitice čestitamo Dan antifašističke borbe. U spomen svima koji su u veličanstvenom Narodnooslobodilačkom ratu dali i ono najvrjednije – svoj život.

Mate Vukušić