510120de800e071cbcf0e42d3b5c31a4

Nakon što je medijima odjeknula informacija da će Hrvatske šume od sada naplaćivati i izlete i bicikliranje, pojašnjeno je o čemu se zapravo radi.

– Radi se o cjeniku koji regulira upotrebu šumskih proizvoda, a sada je samo navedeno i korištenje izletišta i staza i to samo one koje smo posebno uređivali i u koje smo posebno ulagali – rekla je za Večernji list glasnogovornica Hrvatskih šuma Ana Juričić-Musa. Istaknula je kako se radi o popratnim sadržajima poput roštilja i posebno uređenim površinama.

– Naravno da se šumom može šetati i voziti bicikl kao i do sada, kod naplate je riječ samo o ekstra investcijama – dodala je Juričić-Musa.

Podsjetimo, na stranicama Hrvatskih šuma objavljen je cjenik za korištenje šuma i šumskih zemljišta za rekreaciju. Ako se odlučite za izlet na posebno uređenoj površini za to ćete morati izdvojiti 20 kuna po danu, dok je obiteljska tarifa 40 kuna. Bicikliranje se na takvim površinama naplaćuje 10 kuna, dok je cijena obiteljske dozvole za korištenje uređenih biciklističkih staza 20 kuna.

Hrvatske šume naplaćuju i ubiranje gljiva, kestena, šparoga…Za branje kestena tako biste trebali izdvojiti 2 kune po kilograma ili nabaviti dnevnu, tjednu ili mjesečnu dozvolu za branje.

Cijeli cjenik možete pročitati ovdje.

Večernji list