Hrvatski župani na 4. Forumu regija Poljske i Hrvatske

Objavljeno:

Od 10. do 12. lipnja u Bukowini Tatrzanskoj u Poljskoj, u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Saveza Vojvodstava Republike Poljske, održat će se IV. Forum regija Poljske i Hrvatske pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Poljske Bronislawa Komorowskog, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Senata Republike Poljske Bogdana Borusewicza, predsjednika Sabora Republike Hrvatske Josipa Leke te Ministarstva Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske. Forumu će prisustvovati župani Damir Bajs, Danijel Marušić, Ivan Vučić, Darko Koren, Goran Pauk i Tomislav Tolušić, ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice županija, dok će još jedanaest županija i Grad Zagreb predstavljati zamjenici župana, pročelnici i ravnatelji razvojnih agencija. Sudjelovanju na Forumu će se priključiti i hrvatska veleposlanica u Republici Poljskoj Nj.E. Andrea Bekić te predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a zemlju domaćina će predstavljati svi poljski maršaleki te brojni dužnosnici poljskog Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva infrastrukture i razvoja te Ministarstva sporta i turizma.

Zastavice

Okupljeni će razgovarati o financiranju razvojne politike, turizmu i ruralnom razvoju, funkcioniranju organizacija proizvođača u sektorima poljoprivrede te o reguliranju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Cilj skupa je nastavak dosadašnje uspješne suradnje poljskih vojvodstava i hrvatskih županija koja traje od 2011. godine. Razmjena iskustava iz privlačenja sredstava iz EU fondova korak je do osiguranja ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Naime, Poljska je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem te može biti odličan uzor Hrvatskoj. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije te putem njih povlači 70 posto novčanih sredstava iz europskih fondova. U proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. poljska će vojvodstva upravljati s čak 28 milijardi eura.

Suradnja poljskih maršaleka i hrvatskih župana rezultirala je i brojnim pojedinačnim sporazumima o suradnji između kojih su posebno uspješni primjeri Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske i Karlovačke županije.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni