U Virovitici se danas održava 18. Državno sportsko natjecanje Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH koje je okupilo nekoliko tisuća sudionika iz cijele RH. Na virovitičkom Tvin-ovom igralištu nedaleko od centra Virovitice, jutros se okupilo nekoliko tisuća hrvatskih branitelja i dragovoljaca te veterana Domovinskog rata iz cijele Hrvatske kako bi se natjecali u nekoliko sportskih disciplina. Često se u pozdravnim govorima čelnih ljudi današnjeg natjecanja moglo čuti da je Virovitica grad heroj koji treba biti simbol baš svima, kada se govori o Domovinskom ratu jer je u ovoj županiji u ratu oslobođena prva vojarna, osnovana prva vojno redarstvena akcija, oslobođena prva granica, podsjetio je župan Tomislav Tolušić.

Izrazio je veliko zadovoljstvo odazivom te podsjetio da svi branitelji nisu manje ratoborni ni u miru, jer i dalje promiču vrednote Domovinskog rata i svu slogu i zajedništvo koje danas svi dragovoljci moraju imati jer im je i danas teško preživjeti, baš kako je bilo i 90-ih. Predsjednik ogranka virovitičko-podravske županije i njezinih dragovoljaca i veterana rata, Josip Nemec je naglasio da RH nije nastala sama od sebe i da ju nismo dobili na Lotu, već mukom i krvlju, te iako se danas brojni bave temama dragovoljcima i rata, virovitičko-podravska županija je mjesto gdje je prvooslobođeni teren u 12.mj.1991. te da su branitelji pomutili srpske ambicije, te je istaknuo da žila kucavica nije nikada bila presječena u ovom kraju.

Nemec se na kraju govora našalio na račun teške financijske situacije te rekao da se svi Virovitice sjete uvijek kada nema novca. Uz ovacije i povike zahvale i oduševljenja, dragovoljci i veterani su dočekali svog generala Đuru Dečaka, koji je naglasio da će se Hrvatska znati nositi sa svim europskim preprekama, jer je preživjela i puno gore stvari.

General se sjetio i žrtava iz Četekovca, Balinaca, Đulovca i podsjetio da za sve te zločine još uvijek nije nitko odgovarao, te rekao da to ide na „dušu“ onima koji to zataškavaju. Svi koji svađaju RH s ostatkom svijeta, a u izrazima potpore Vukovarcima rekao da bi ipak bilo potrebno otvoriti moratorij koji će pružiti da vrijeme učini svoje. Brojni branitelji su skandirali uzvicima Vukovar, Vukovar i pustili suzu za one koji više nisu s nama. General je za Večernji list izjavio da je za pravednu borbu koju vode branitelji te je rekao da je uz branitelje te podsjetio da su oni u pravu, rane su još uvijek svježe i treba sada Vlada napraviti moratorij do sljedećeg popisa stanovništva, te će se tada poštivati zakon.

Danas se dragovoljce ne smije nazivati teretom društva, oni danas trebaju radna mjesta i treba im se odužiti za sve što su za sve nas učinili, poručio je general Dečak. Dečak je svoj govor završio ohrabrujućim riječima da „Improvizacije na političkoj sceni stvaraju dojam Hrvatima da je naša država postala politička arena na kojoj se akteri bave glupostima“.

Maja Šantoši
Večernji list