dok su prijašnjih godina, korisnici sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, sramežljivo kretali u ovaj poslovni pothvat, u zadnjih godinu dana dogodila se „eksplozija“ novih korisnika. Danas je triput više poljoprivrednika koji natapaju svoje poljoprivredne kulture, nego ih je bilo prije godinu dana.

– Trenutno se natapa oko 400 od ukupno 1.260 hektara sustava Kapinci – Vaška, no zainteresiranih je sve više i više. Uostalom to nam je i bio cilj kada smo gradili ove sustave. Danas je korisnika više od dvadeset. Svi oni vide koliko je danas, ako se ozbiljno želite bavite poljoprivredom, važno navodnjavati površine i kulture. Osim toga na području sustava Đolta od 200 natapa se 180 hektara, a od nedavno, imamo i nekoliko korisnika na nedavno otvorenom sustavu Novi Gradac – Detkovac – kazao je pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, koji je uz Sinišu Hrgovića predsjednika Udruge poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška i zamjenika župana Marija Klementa, obišao sustav u kojem danas, svi više niče oprema za navodnjavanje. Područje je ovo koje se nalazi uz rijeku Dravu, na području općine Sopje.

Virovitičko-podravska županija do sada je izgradila tri sustava navodnjavanja. Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Istodobno, krenula je i gradnja više oko 37 milijuna kuna vrijednog sustava Kapinci – Vaška II., kojim će se na području općina Sopje i Suhopolje natapati 568 hektara. I za ovaj sustav navodnjavanja, Virovitičko-podravska županija dobila je bespovratna sredstva u stopostotnom iznosu. Ovaj sustav će se spojiti na već postojeću mrežu navodnjavanja Kapinci – Vaška.

– Virovitičko-podravska županije je do sada izgradila tri sustava navodnjavanja, Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Trenutno imamo oko 3.000 hektara navodnjavanih površina. Na ovaj način stvaramo pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika, posebno ako se bave s radno intenzivnim kulturama. Naši sustavi navodnjavanja, na kojima, kako se može vidjeti, imamo sve više korisnika, doprinijet će većim prinosima našim poljoprivrednicima, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području, kada se radi o godini s manje padalina, ali i poljoprivrednicima omogućiti kvalitetan kontinuitet stabilnih prinosa u godinama kada ima dosta padalina. No, priroda i klimatske promjene nas uče da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za trenutne, tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratna sredstva. Sve što radimo danas ostat će budućim naraštajima – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

No, Virovitičko-podravska županija tu ne staje. Uz radove na sustavu Kapinci – Vaška II., u planu je još šest sustava navodnjavanja. Za sustav Lukač (500 hektara) ishođena je lokacijska dozvola, za Đoltu II. na 240 hektara je izrađen idejni projekt.

– Tu su još tri sustava navodnjavanja, Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac koji će se rasprostirati na ukupno 6.200 hektara. Kada sve zbrojimo, na području Virovitičko-podravske županije imat ćemo 9.700 hektara natapanih površina i zasigurno ćemo biti hrvatski lideri po navodnjavanim površinama – zaključuje župan Andrović.

Prema riječima Siniše Hrgovića, predsjednika Udruge poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja, na području sustava Kapinci – Vaška, najvećim dijelom se natapa soja, kukuruz, kukuruz šećerac, šećerna repa, kupus. Hrgović također navodnjavana svoje poljoprivredne površine, a prošle godine, na oko 5 hektara, postavio je eksperimentalno polje s „podzemnim navodnjavanjem“ za što mu je, nakon raspisanog javnog poziva, Virovitičko-podravska županija, u nabavci opreme pomogla u pedeset postotnom iznosu.

– Sustav podzemnog navodnjavanja se pokazao kao pun pogodak. Prinosi su na svim kulturama 100 posto veći. Osim toga, nakon prve godine navodnjavanja, sustav mi se već isplatio. Njegova efikasnost se posebno manifestira na pjeskovitom tlu, koje je često uz rijeku Dravu. No, veseli me kako je korisnika sustava navodnjavanja sve više, pa se tako sve više, na našim poljima mogu vidjeti kišna krila, tifoni ili rolomati, rasprskivači. I dok su kroz sustav podzemnog navodnjavanja prinosi veći za 100, kod „običnog“ natapanja oni su 30 posto veći. Navodnjavanje je budućnost, jer nudi kvalitetan proizvod, siguran prinos, i u vremenima kada ima kiše, ali posebno kada su sušne godine. To znači svojevrsnu sigurnost poljoprivrednicima – podcrtao je Siniše Hrgovića, predsjednika Udruge poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška

Korištenje sustava navodnjavanja trenutno je besplatno, Virovitičko-podravska županija ne naplaćuje korisnicima tu uslugu, no u budućnosti se planira naplata.

– Kao županija dali smo prijedlog Ministarstvu poljoprivrede za raspisivanjem natječaja Programa ruralnog razvoja gdje bi bila prihvatljiva kupovina potrebne opreme za navodnjavanja i time se direktno smanji udio vlastitog financiranja od strane poljoprivrednika. U budućnosti planiramo simboličnu naplatu korištenje sustava navodnjavanja, a dobivenim sredstvima, kroz raspisani javni poziv, omogućili bi poljoprivrednicima nabavku opreme potrebne za natapanje površina – naglasio je pročelnik Bojan Mijok. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)