Kuća za ljude i umjetnost postaje i kuća za izvedbenu umjetnost. Samo za nju Saša Božić i Ksenija Zec osmislili su plesnu predstavu Jukebox.

– Ovo ni po načinu rada ni po izboru mjesta nije tipična plesna predstava. Krenuli smo od ideje dueta, a zanimala nas je ta vrsta rastvorene izvedbe u interakciji s publikom, kaže koreografkinja Ksenija Zec.

U Laubi su, naime, tri sata na sceni dvije plesačice – Petra Hrašćanec i Nikolina Bujas Pristaš – plešu, a publika ima mogućnost u posebno kreiranom jukeboxu izabrati pjesmu koju želi vidjeti u plesnom obličju. Galerijski prostor lakše poziva ljude da sudjeluju jer onaj tko, primjerice, iziđe popiti piće, može se vratiti i nastaviti pratiti predstavu, a da ništa nije izgubio i nikomu nije smetao. Djevojke su predstavu Jukebox već plesale. Na jednoj izvedbi gledao ih je mahom kazališni svijet i tada su zapravo ispitale granice svoje izdržljivosti, jer jukebox je svirao stalno. A kada je u Laubi bila njihova likovna publika, ona ih je doživjela kao dio postava te sve popularnije zagrebačke kuće umjetnosti.

– Ovo je način da istražimo kako to izgleda kada se ples izloži, a ne samo izvodi, jer ovaj nas je prostor naveo na pitanje za koga se pleše u galeriji – priča redatelj Saša Božić te objašnjava kako u njihovu jukeboxu svira 15 pjesama (Bowie, Stonesi…), sve veliki hitovi sedamdesetih i osamdesetih. Predstava stoga ispituje i te retro hitove, ali i odgovor plesačica na zadanu glazbu. Uz to, sam je “stroj” postao i umjetnički objekt koji je posebno za ovu prigodu izradio mladi kipar, Virovitičanin Igor Ruf.

Sve je osmišljeno tako da ples postane dio postava Laube, a na pitanje hoće li to Laubi dovesti i novu publiku, kustosica Vanja Žanko odgovara:

– Već po potvrdama nakon što smo poslali pozivnice za premijeru vidim da su to neki potpuno novi ljudi, ali stižu i naši članovi, ljudi koji rijetko dolaze na javna događanja. Zbog toga se posebno veselim što ću razgovarati s ljudima i saznati što im se svidjelo u projektu i bi li htjeli više takvih događaja u našim prostorima jer nama je ovo prva koprodukcija izvan segmenta vizualne umjetnosti. Ne propustite stoga Laubu koja pleše 21., 22., 23. i 27. rujna te u listopadu i studenome.

Podsjećamo, Igor Ruf predstavio se virovitičkoj publici u sklopu ovogodišnjeg Rokova kada je u Gradskom muzeju Virovitica izložio svoje instalacije. (vl/vt.info)