Ikea

Jedna od najvećih investicija na ovim prostorima, robna kuća IKEA, nakon dugogodišnjeg čekanja polako dovršava svoj prodajni prostor nedaleko od Zagreba. Otvorit će i 300-tinjak novih radnih mjesta, a među hrvatskim tvrtkama koje će za IKEU izrađivati namještaj zasad je tek virovitički TVIN.

Bageri i kamioni polako dovršavaju najveći IKEA-in prodajni prostor u srednjoj Europi. Zdanje pokraj Zagreba svoja vrata kupcima trebalo bi otvoriti za otprilike 5 mjeseci.

‘Još uvijek ima dosta toga što treba uraditi, mi smo zadovoljni dosadašnjim tijekom radova, ali plan je da to bude krajem ljeta 2014. godine’, kaže Vladislav Lalić, regionalni direktor IKEA-e.

[youtube id=”uw03HxiX5zM” width=”620″ height=”360″]

U ovu investiciju dosad je uloženo oko 700 milijuna kuna. Na ljeto bi ovdje trebalo biti zaposleno 300-tinjak novih radnika, ali domaća drvoprerađivačka industrija nije u potpunosti naklonjena ovom projektu. Kažu, IKEA za njih nije obećana zemlja, kako se pokušava prezentirati.

‘Hrvatski proizvođači namještaja mahom ili gotovo svi nisu u mogućnosti biti dobavljači IKEA-i. Cijene su toliko niske da ne znam je li bilo 15, 20 proizvođača u HGK, niti jedan nije potpisao ugovor s IKEA-om’, tvrdi Tatjana Kos, predsjednica grupacije proizvođača namještaja pri HGK

Ipak, učinio je to virovitički TVIN, koji već više od 20 godina dobavlja za ovog švedskog diva.

‘To nije na zadovoljavajućem nivou jer mi imamo želju da to dalje razvijamo i da taj izvoz raste’, objasnio je Lalić.

Što bi se, prema Šveđanima, trebalo dogoditi čim otvore trgovinu.

‘Ako vidimo recimo primjer Poljske, mi smo prije 20 godina i više otvorili prvu radnju, došlo je do dramatičnog rasta izvoza za IKEA-u i proizvodnje, samim time mi to priželjkujemo i u Hrvatskoj’, zaključuje Lalić.

‘IKEA neće donijeti posao proizvođačima hrvatskim namještaja, ali donijet će im nešto drugo, a to je svijest da se ili moraju pokrenuti ili će nestati’, smatra KOS.

Švedska tvrtka traži što jeftiniju, a istovremeno, što kvalitetniju robu za svoje police. Da bi hrvatski namještaj tamo i završio, proizvođači će morati omasoviti proizvodnju. (dnevnik.hr)