Imate stari televizor? Morat ćete kupiti novi, uskoro prelazimo na novi sustav emitiranja TV signala

Objavljeno:

Hrvatska će tijekom 2019. godine prijeći na novi sustav emitiranja zemaljskog televizijskog signala.

Trenutni standard emitiranja DVB-T zamijenit će DVB-T2, a njegovom će se implementacijom omogućiti ekonomičnije odašiljanje TV sadržaja visoke razlučivosti.

Kako na svojim stranicama navodi HAKOM, prelaskom s DVB-T na DVB-T2 olakšat će se i razvoj novih usluga. HAKOM je na svojim stranicama objavio i preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala DVB-T2.

“Završetak dodjele „druge digitalne dividende“ za usluge u mrežama pokretnih komunikacija u većini država članica EU očekuje se do 30. lipnja 2020. Takva preraspodjela radiofrekvencijskog spektra omogućit će daljnji razvoj širokopojasnih usluga putem mreža pokretnih komunikacija, ali i znatno smanjiti raspoloživost tog spektra za digitalnu televiziju. Kako bi se omogućilo ekonomično odašiljanje TV sadržaja visoke razlučivosti („HD“) u zemaljskim mrežama i olakšao razvoj novih usluga, nužan je prijelaz na učinkovitiji DVB-T2 sustav s H.265/HEVC video kodiranjem. Sustav DVB-T2, uz usporedive uvjete prijama, nudi veću fleksibilnost te do 50% veći prijenosni kapacitet u odnosu na DVB-T sustav. Početak prelaska usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti s DVB-T na DVB-T2 u Republici Hrvatskoj planira se u 2019.”, stoji na stranicama HAKOM-a.

Na što treba pripaziti?

Za građane to znači da će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu ili će morati kupiti nove televizore koji podržavaju DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja.

Zbog prilagodbe sustava, u razdoblju od 2019. do 2021., građani će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu (minimalno tzv. STB – Set Top Box uređaje). Pri izboru novog televizora/prijamnika, bit će važno da podržava DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja te da je u skladu s budućom preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH.

Ako građani u međuvremenu kupuju novi TV prijamnik, što nije nužno prije promjene standarda u razdoblju od 2019. do 2021., uputno je da obrate pozornost na podržani standard kako bi izbjegli dodatne troškove u budućnosti. (index.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni