Ilustracija: Guliver image/Getty images

Sanitarna inspekcija naredila je Konzumu da s polica povuče domaću marmeladu od marelica koju proizvodi zadruga Eurovoće iz Orahovice.

“Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o prisutnosti navedenog proizvoda na tržištu Republike Hrvatske.

Putem HR RASFF sustava, dana 18. srpnja 2013. godine zaprimljena je obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđenog višeg sadržaja sumpornog dioksida u predmetnoj hrani nego što je propisano Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima (Narodne novine, broj 39/2013) temeljem Uredbe 1333/2008 o Prehrambenim aditivima i izmjenama i dopunama Uredbe broj 1129/2011, prilog II, dio E, kategorija 4.2.5.2.

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača, osim za osobe koje pokazuju alergijsku reakciju i/ili intoleranciju na sumporni dioksid i djecu, za koju s obzirom na njihovu manju tjelesnu masu i činjenicu da su upravo ona češći konzumenti ove vrste proizvoda, rizik za zdravlje nije zanemariv. Kod djece astmatičara sumporni dioksid koji se oslobađa tijekom konzumacije hrane može dovesti do iritacije gornjih dišnih puteva, a može izazvati i bronhijalni spazam.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja naredila je subjektu u poslovanju s hranom, Konzum d.d., Marijana Čavića 1a, Zagreb, povlačenje spornih proizvoda s polica, te nastavlja s daljnjim inspekcijskim radnjama”, stoji na stranicama Ministarstva. (Index.hr)