Virovitičko-podravska županija je, u cilju jačanja kapaciteta u odgovoru na katastrofe, nabavila opremu za županijski Interventni tim Crvenog križa, vrijednu 64.840,85 kuna. Oprema uključuje odjeću, obuću, prsluke, torbe za prvu pomoć, setove za jelo, vreće za spavanje i krevete. Također, nabavljena je i pumpa za vodu te agregat za struju.

Crveni križ

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica, poželjela je članovima Interventnog tima CK VPŽ sreću u daljnjem djelovanju naglasivši:

– Nadam se da je ovo početak opremanja ovog tima koji je izuzetno važna karika u našem sustavu zaštite i spašavanja. Sljedeća aktivnost bi trebala biti edukacija koja je vrlo bitna kako bi tim djelovao kao cjelina, odnosno radi učinkovitog i pravovremenog odgovora na situacije koje zahtijevaju djelovanje Interventnog tima Crvenog križa VPŽ – rekla je Melita Sirovica.

Zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice Željka Grahovac zahvalila se u ime Gradskog društva Crvenog križa Virovitica na opremanju županijskog Interventnog tima osnovnom opremom. Nazočne je također pozdravio i pohvalio akciju opremanja ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić.

Interventni tim Crvenog križa VPŽ broji 20 članova organiziranih u 5 organizacija, od kojih je svaka zadužena za jedno područje. Tako u sklopu tima djeluju organizacije zadužene za procjenu situacije, osiguranje pitke vode i higijenskih uvjeta, za prvu pomoć, prihvat i smještaj te služba za traženje. Osnovna zadaća tima je pružanje podrške u slučaju katastrofa, što je iznimno bitno za brz i adekvatan odgovor. Važno je napomenuti da članovi tima također aktivno sudjeluju u zbrinjavanju izbjeglica u Slavonskom Brodu. Stoga će im nova oprema zasigurno olakšati planiranje aktivnosti i djelovanje i to ne samo u situacijama ublažavanja posljedica katastrofa, već i u mirnodopskim uvjetima.