Ne zna se je li optužnica promijenjena u odnosu na lanjsku kada su ga teretili da je kao ministar unutarnjih poslova oštetio državni proračun za 7,3 milijuna kuna. Tužiteljstvo je ponovno na zagrebačkom Županijskom sudu optužilo gradonačelnika Virovitice Ivicu Kirina.

620

Ne zna se je li optužnica promijenjena u odnosu na lanjsku kada su ga teretili da je kao ministar unutarnjih poslova zloporabio položaj poslujući s Fimi Medijom i državni proračun oštetio za 7,3 milijuna kuna.

Podsjećamo, tužiteljstvo je u srpnju 2012. bez obrazloženja povuklo optužnicu.

Radilo se o istoj procesnoj situaciji kao u slučaju Fimi Medija – HAC, u kojem je nepravomoćno odbačena optužnica jer je Državno odvjetništvo, navodno, prekoračilo rokove za podizanje optužnice.

Za podizanje nove optužnice rok je bio godinu dana

Za podizanje nove optužnice protiv Kirina tužiteljstvo je imalo rok od godine dana.

Kirina se, po staroj optužnici, teretilo da je od 2006. do 2008., na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, poslovao s Fimi medijom znajući da se tako prikuplja novac za financiranje HDZ-a.

Sklapao izravne pogodne s Fimi Medijom

MUP je izravnom pogodbom Fimi Mediji dao 1,1 milijuna kuna vrijedan posao promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. MUP je novac isplatio, iako Fimi medija nije ispunila sve obveze iz ugovora.

Pored toga Kirina terete i da je krajem kolovoza 2006. poništio javni natječaj za pet promidžbenih kampanja, iako je 17 tvrtki već preuzelo dokumentaciju, te odredio da se posao izravnom pogodbom sklopi s Fimi medijom.

Za promidžbenu kampanju dao Fimi mediji 16,1 milijuna kuna

Tužiteljstvo tvrdi da je Kirin to učinio unatoč mišljenju stručnog povjerenstva da se ponuda treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja, kao i razmotriti mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama pri čemu se mogla dogovoriti znatno niže cijena od cijene koju je ponudila Fimi media.

Nakon što su u proračunu za 2007. povećana sredstva za promidžbene kampanje, Kirin je u travnju 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude Fimi medije kojoj je MUP za pisanje scenarija, snimanje i emitiranje radijskih i televizijskih promidžbenih poruka isplatio 16,1 milijuna kuna. (24sata.hr)