Istok Hrvatske prodan koncesionarima za pola milijarde kuna

Objavljeno:

 

Istok Hrvatske prodan koncesionarima za pola milijarde kuna

Prije dva dana Vlada je na dosad vjerojatno najneobičnijoj sjednici u povijesti hrvatske demokracije, donijela, na iznenađenje mnogih, nekoliko vrlo važnih odluka. Jedna od njih je i odluka o davanju suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Nastavno na to, ministar gospodarstva, Tomislav Panenić danas će potpisati Ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika s predstavnicima INA-e koja je dobila koncesiju na jedan istražni prostor te s predstavnikom kanadske tvrtke Vermiliona Energy koja je dobila koncesiju na četiri istražna prostora, piše Dnevnik.hr

Naime, u srpnju 2014. godine otvoreno je prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu na koje je bilo ponuđeno 6 istražnih prostora na području Drave, Save i istočne Slavonije, veličine od 2100 do 2600 kvadrata. Po završetku nadmetanja dozvole za istraživanje i eksploataciju dobile su INA (za istražni prostor DR-02), nigerijska tvrtka Oando Plc (za istražni prostor DR-03) te kanadska tvrtka Vermilion Energy (za istražne prostore DR-04, SA-08, SA-09, SA-10).

Nakon dobivanja dozvola započeli su pregovori s ponuditeljima nakon čega je Vlada ovlastila minstra gospodarstva Tomislava Panenića da i potpiše ugovore s ponuditeljima.

Vlada RH je ove projekte klasificirala kao projekte od strateškog značaja, a koncesija traje ukupno 30 godina – 5 godina traje razdoblje istraživanja, a ukoliko se dođe do komercijalnog otkrića počinje razdoblje eksploatacije u trajanju 25 godina, javlja Dnevnik.hr

Samo u okviru aktivnosti istraživanja ugljikovodika na kopnu predviđaju se investicije od 88 milijuna eura, dok se mogući neto prihodi za državni proračun ukoliko dođe do eksploatacije, zavisno o dokazanim rezervama nafte i plina, procjenjuju između 3,4 mlrd HRK i 6,8 mlrd HRK na godišnjoj razini, tvrde u Agenciji za ugljikovodike.

U Agencije ujedno ističu i kako se strateški značaj ovih projekata očituje u činjenici da eksploatacija nafte i plina može osigurati energetsku sigurnost i neovisnost Republike Hrvatske te donijeti značajne koristi cjelokupnom gospodarstvu. Naglašavaju i postizanje stabilnosti opskrbe energentima, kao i razvoj direktne i indirektne industrije. Očekuje se da će investicije u istraživanje i eksploataciju nafte i plina biti pokretači lokalnog gospodarstva u smislu angažiranja lokalne industrije i dobavljača te otvaranja novih radnih mjesta.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Slatinčaninu Magic Leonu zlatni gumb u Supertalentu

Nakon 11 godina pred žiri Supertalenta ponovno je stao...

Cijena grijanja ostaje ista pa stanarima stambenih zgrada u nadolazećoj sezoni neće rasti troškovi

– Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica...

Virovitičku županiju napustilo 17% stanovništva!

Broj stanovnika Hrvatske smanjio se 2021. u odnosu na...