Iz pretpristupnog fonda IPA izvukli 51 milijun kuna za 29 projekata

Objavljeno:

 
Koliko je uspješna Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Vidra, osnovana u lipnju 2008. godine, govori činjenica da je od osnutka do danas na području te županije pribavila financijsku korist za 29 projekata financiranih iz pretpristupnog fonda IPA ukupne vrijednosti veće od 51 milijuna kuna, a bespovratna sredstva EU iznose više od 25 milijuna kuna.

Ostvareni projekti

„Projekti su različiti i iz svih komponenti IPA programa koji su dostupni Hrvatskoj. Mogu se izdvojiti tri gotova projekta iz IPARD programa među kojima je i prva farma muznih krava u Hrvatskoj financirana iz IPARD programa kod poduzetnika u Špišić Bukovici te skladišni pogon tvrtke Šafran u Turanovcu“, objasnila nam je Sanja Bošnjak ravnateljica Vidre.

Kako kaže, agencija je najviše provela i ima u evaluaciji projekte iz IPA prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, što je i bio razlog zašto je tadašnje ministarstva rada i poduzetništva Vidru lani proglasilo najuspješnijom razvojnom agencijom u Hrvatskoj. Naime, od 15 projekata u kojima je sudjelovala Vidra 14 ih je odobreno za financiranje, a većina ih je u završnim fazama provedbe.

„Izdvojila bih projekt Hrvatskih šuma iz Našica, koji se odnosi na obnovu jedinstvenog arboretuma u Lisičinama, zatim projekte za razvoj poduzetništva, projekte naših osnovnih i srednjih škola poput popularizacije fizike i matematike, gradnju vinskog podruma u Orahovici, škole u prirodi“, pohvalila se Bošnjak te dodala da je u tijeku provedba najvećeg projekta vrijednog više od sedam milijuna kuna.

Taj se projekt odnosi na gradnju e-inkubatora za mlade poduzetnike koji će biti smješten u Poduzetničkoj zoni u Virovitici, a financira se iz IPA III C programa za regionalnu konkurentnost.

Poduzetnička klima

Iz IPA komponente za razvoj ljudskih resursa Vidra ima provedena tri projekata, ali i niz novoprijavljenih u raznim fazama evaluacije. Ova razvojna agencija ne samo da pruža tehničku pomoć svim općinama, gradovima i ustanovama u matičnoj županiji, već pruža i specijalizirane treninge za razvoj poduzetništva i poboljšanje poduzetničke klime, stoga su na raspolaganju i poduzetnicima.

„Završili smo opsežan projekt u suradnji s ministarstvima poduzetništva i gospodarstva ‘Razvoj investicijskog okruženja’ u kojem smo stekli potrebna znanja i kompetencije za rad sa stranim investitorima te ih počeli primjenjivati u praksi proaktivnim pristupom investitorima. Vjerujemo da će takav pristup dati rezultate i u budućnosti“, smatra Bošnjak.

Agencija zapošljava 15 visokoobrazovanih, mladih i motiviranih suradnika koji žele pridonijeti daljnjem razvoju Virovitičko-podravske županije, a u radu ima veliku podršku župana Tomislava Tolušića te izvrsnu suradnju sa svim upravnim odjelima i ustanovama u vlasništvu Županije, a intenzivno se priprema i za strukturne fondove EU. (business.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Slatinčaninu Magic Leonu zlatni gumb u Supertalentu

Nakon 11 godina pred žiri Supertalenta ponovno je stao...

Cijena grijanja ostaje ista pa stanarima stambenih zgrada u nadolazećoj sezoni neće rasti troškovi

– Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica...

Virovitičku županiju napustilo 17% stanovništva!

Broj stanovnika Hrvatske smanjio se 2021. u odnosu na...