Židovska općina Virovitica jučer je održala izvanrednu izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika izabran Ljubo R. Weiss. U nadzorni odbor Židovske općine Virovitica izabrani su Vlatko Smiljanić i Maja Marović dok će tajničko-administrativne poslove obavljati Maja Marović.

Novoizabrano vodstvo Židovske općine Virovitica u 2014. godini planira nastaviti istim planom rada koje je zacrtao i dosadašnji predsjednik Željko Weiss, a to je, dovršenje renoviranja židovske mrtvačnice čiji je krajnji cilj pretvaranje u muzejski objekt, obilježavanje židovskih blagdana, edukacija o Holokaustu i borbi protiv antisemitizma, obavljanje povijesne i socijalne djelatnosti.

– Prihvaćena je inicijativa za održavanje Dana židovstva i Izraela u Virovitici, manifestacije u organizaciji Židovske općine Virovitica, a u svrhu edukacije o Holokaustu i borbu protiv antisemitizma. Ti bi dani uključili obilježavanje židovskih blagdana (npr. prezentacija Šabata), predavanja o virovitičkom židovstvu te židovstvu u Hrvatskoj i šire, predstavljanja istraživanja o židovstvu, projekcije filmova uz tematiku Židova i Holokausta, gostovanje predavača te osoba koje su se istaknule na polju židovstva. Projekt se ocjenjuje izrazito značajnim za popularizaciju i očekuje se pomoć Izraelske ambasade u Hrvatskoj, europskih fondova te sponzora.

S realizacijom bi valjalo započeti već od ljeta 2014. godine kako bi se do Rokova, glavne manifestacije u gradu Virovitici, uključio i ovaj projekt u njegovo trajanje. – Rečeno je na izbornoj skupštini.