Fra Ma FuUdruga za popularizaciju hrvatskog stripa „Art 9“ objavila je knjigu „Brod bez kompasa“ Franje Fuisa. Riječ je o romanu kojeg je ovaj poznati predratni novinar (1908. – 1943.), pod svojim standardnim pseudonimom Fra-Ma-Fu, u nastavcima objavljivao 1938. godine u popularnom zagrebačkom tjedniku „Mickey Strip“. Dvije godine kasnije roman „Brod bez kompasa“ poslužio je kao predložak za istoimeni strip kojeg je crtao Andrija Maurović za dnevni list „Novosti“, a kojeg pojedini kritičari i povjesničari stripa smatraju jednim od likovno najboljih i najdojmljivijih ostvarenja u cjelokupnoj umjetnikovoj karijeri.

Brod bez kompasa

Uz roman,u upravo objavljenoj knjizi pretiskane su i originalne ilustracije koje su pratile izlaženje „Broda bez kompasa“ u „Mickey Stripu“. Najveći broj ilustracija iz pera je Andrije Maurovića, čija je kolor ilustracija poslužila i kao predložak za naslovnu stranu knjige, te od Waltera Neugebauera.

Veljko Krulčić, urednik knjige, je napisao studiju naslovljenu „O nesravnjivo zanimljivom romanu Fra-Ma-Fua iz Mickey Stripa“, u kojoj je posebno istaknuo književnikovo nastojanje da i u jednu takvu „egzotičnu“ priču kakva je „Brod bez kompasa“ ubaci lokalni, domaći kolorit – glavni junak Frank (engleska „varijanta“ hrvatskog imena Franjo, u neku ruku alter-ego samog pisca) mašta da „zaradi bar toliko da se dovuče na Jadran i da se iskrca negdje između Dubrovnika, Sušaka ili Splita“.

To je, inače, druga po redu knjiga (prvu „Velika glad u plemenu Gula-Gula“ je udruga „Art 9“ objavila 2013., povodom 105 godišnjice rođenja i 70-e godina od tragične smrti) koja predstavlja Franju Fuisa i kao romanopisca. Knjiga „Brod bez kompasa“ ima 232 stranice, tiskana je u tvrdom uvezu.