U Virovitičko-podravskoj županiji od 4. do 8. svibnja gostuju, na poziv župana Tomislava Tolušića, stručnjaci iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja sa Kosova. Posjet je organiziran u sklopu njihovog projekta „Razvoj ruralnih područja putem promicanja savjetodavnih službi“.

IMG_6284

U srijedu, 6. svibnja, predstavnici Savjetodavne službe su u sklopu studijske posjete održali sastanak sa stručnjacima iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja u VIDRA-i Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, nakon čega su posjetili općinu Sopje, gdje su održali sastanak s Udrugom poljoprivrednika – korisnika sustava navodnjavanja, tvrtku DIBA d.o.o. u Suhopolju čija je osnovna djelatnost poljoprivreda, usluge i trgovina te tvrtku Brana d.o.o. iz Virovitice, odnosno njihovu hladnjaču i skladište za voće i povrće.

Četvrtak, 7. svibnja, bio je rezerviran za posjet poljoprivrednom gospodarstvu Pokupić u Vukosavljevici, čija je osnovna djelatnost uzgoj voća za veleprodaju, a koje je prije dvije godine realiziralo projekt u sklopu mjere 101 – Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva  u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice IPARD programa.

IMG_6292

Sredstva su uložena su nadogradnju zgrade rashladnim prostorom, platformu za branje povrća i pokrivanje 2 ha trešanja protugradnom  mrežom. Nakon toga, predstavnici Savjetodavne službe kosovskog Ministarstva poljoprivrede  obišli su obiteljski Podrum Vineda u Vukosavljevici, koji posluje na temelju tradicije dviju obitelji – Kovač i Kaša. Riječ je o relativno mladoj vinariji, osnovanoj 2005. godine, a koja je već sada na drugom mjestu po proizvodnji vina u Virovitičko-podravskoj županiji. Gosti s Kosova imali su priliku i kušati odlična vina vinarije Vineda, od kojih dva nose odliku vrhunsko. Također, su obisli i OPG Brijačak iz Gradine koje je realiziralo IPARD projekt u sektoru povrća.

U ime županije, domaćin studijskog posjeta bio je pročelnik Odjela za zajedničke politike i fondove EU,  Tugomir Majdak, a Kosovsko je izaslanstvo, na čelu s Hysni Thaqijem bilo je oduševljeno viđenim te je istaknulo značaj ovog posjeta, kao i daljnje suradnje Hrvatske i Kosova te razmjene primjera dobre prakse.