Izbjegli nalet šleperaPoslovođa tvrtke koja postavlja kanalizaciju i ja razgovarali smo o radovima u našoj ulici. Bili smo kraj betonskog stupa. Odjednom smo začuli škripu kočnica, a on mi je viknuo da pazim. Skočili smo iza stupa, kaže Josip Toplovčan (75) iz Gornjeg Bazja kraj Virovitice.

On je u četvrtak prijepodne izbjegao nalet šlepera koji je završio u putnom jarku nakon sudara s Ladom Nivom. Josip je odmah otišao do Lade u kanalu u kojoj je bila njegova šogorica Katica Toplovčan (70) s dvoje unučadi. Lada je bila uništena u prevrtanju. Josip je iz nje izvukao 13-godišnjeg bratova unuka, dok su vozačici i unuci (18) pomogli drugi mještani.

Katicu su prevezli u virovitičku Opću bolnicu gdje su je zbog slomljene ruke i potresa mozga zadržali na liječenju.
– Spasio nas je stup jer je zadržao šleper – opisuje nam Josip stravičnu nesreću.

Katičin unuk nam je rekao kako se uopće ne sjeća detalja nesreće, nego samo trenutka kad su sletjeli u putni jarak i prevrtanja. Djeca su u sudaru zadobila lakše ozljede. Njihova majka nam je rekla kako su djeca još u šoku i nerado govore o nesreći. Rekla nam je da se njezina svekrva Katica bolje osjeća.

Šleper je u trenutku sudara vozio 30-godišnji Rumunj. Policijski istražitelji su pregledali tahograf kamiona koji je pokazao da je vozio iznad dopuštene brzine. On je toga dana u Gornjem Bazju krenuo pretjecati Ladu Nivu koju je vozila Katica.

Izbjegli nalet šleperaVozačica je u tom trenutku počela skretati lijevo u dvorište kuće. Nije provjerila prestiže li je netko. Šleper je silovito udario u prednju bočnu stranu auta, a od siline udarca oboje su sletjeli u putni jarak. Prikolica šlepera naslonila se na betonski stup, a iz nje je ispala rudača.

Policija je alkotestirala rumunjskog vozača. Test je pokazao da nije bio pod utjecajem alkohola. Zbog sudara je vozač dobio kaznenu prijavu i prekršajni nalog, a i Katica je dobila prekršajni nalog.

Josip zaključuje kako ih je Bog čuvao, a i prisebnost poslovođe tvrtke Brane, koji je odmah reagirao na zvuk kočnica.
Nakon nesreće u Hrvatsku su krenuli vlasnici tvrtke kako bi organizirali sve oko prijevoza tereta drugim vozilom jer je rudača ostala u putnom jarku. Prvo su u petak dizalicom izvlačili tegljač, koji je poslije smješten u sporednu ulicu, a za njim su izvlačili prikolicu, čija je lijeva strana bila sva deformirana od tereta.

Najvjerojatnije će se i sam tegljač morati kamionom prevesti u Rumunjsku.

Vozač i vlasnik tvrtke koji je stigao terencem nisu željeli razgovarati o detaljima nesreće. (24sata.hr)