Izgledna konsolidacija šećerana u regiji

Objavljeno:

Kako se čini, to bi mogao biti tek početak šire priče o konsolidaciji šećerana u regiji.

Prema pisanju portala SeeBIZ, Hellenic Sugar Industry drži 80,82 posto udjela u Crvenki te 92,39 posto udjela u Šajkaški. Prodaja ovih šećerana dio je plana restrukturiranja HIS-a. Kompanija očekuje oko 50 milijuna eura od prodaje ovih dviju šećerana.

Iako su ove transakcije relativno male, one mogu biti naznaka šire konsolidacije šećerana. Dodatni razlog tome jest najavljeno ukidanje kvota za šećer na razini Europske unije. Iduće će godine, naime, ograničenja proizvodnje i izvoza šećera biti ukinuta što znači da će europske šećerane moći proizvoditi i izvoziti šećera koliko žele, pišu analitičari iCapitala. Europska liberalizacija znači da će cijene šećera koje su sada zaštićene tarifama, biti spuštene na razine koje su aktualne na globalnom tržištu.

Kad se dvije spomenute srpske šećerane usporede s hrvatskim Virom, dobije se zanimljiva slika.

Crvenka je vodeći srpski prerađivač šećera. Nominalni kapacitet je 6.500 tona šećerne repe i 900 tona šećera dnevno. U 2014. godini Crvenka je ostvarila prihode od 50,9 milijuna eura, ali je završila godinu s gubitkom od 4,3 milijuna eura. Šajkaška imas dnevni kapacitet od 5.500 tona, a u 2014. ostvarila je prihod od 39.6 milijuna eura te gubitak od 4,4 milijuna eura.

Viro je u prošloj godini pokazao poboljšanje u kontekstu poslovnih rezultata. Proizveo je 29,4 milijuna kilograma šećera (78 posto više na godišnjoj razini) dok mu je prodaja porasla 10,1 posto, na 155,2 milijuna eura. Optimizacija troškova zaslužna je za neto dobit od 622 tisuće eura što je značajno bolje nego u 2014. godini kad je ostvaren gubitak od 30,2 milijuna eura.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U Virovitičko-podravskoj županiji 38,4 posto manje Srba, ostaju bez prava na izbor zamjenika župana

Konačni rezultati popisa stanovništva provedenog 2021., objavljeni prošli četvrtak,...

Slatinčaninu Magic Leonu zlatni gumb u Supertalentu

Nakon 11 godina pred žiri Supertalenta ponovno je stao...

Cijena grijanja ostaje ista pa stanarima stambenih zgrada u nadolazećoj sezoni neće rasti troškovi

– Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica...