Gradski muzej i planinarsko društvo priredili su dokumentarno informativnu izložbu o radu planinara u Virovitici. Osnivačka sastanak održana je 14. listopada 1928. podružnica je dobila ime „Papuk“. Planinari organiziraju izlete na obližnje Slavonske planine, a odlaze u Bosnu, Makedoniju.
Društvo je na obroncima Bilogore predjel Vražje Vršće sagradilo planinarsku kuću svečano je otvorena 2. rujna 1934. godine.

Rad društva obnovljen je 1950. organizira izlete te povremena predavanja iz područja planinarstva. Danas društvo broji 170 članova organizira šetnje po markiranim stazama virovitičke Bilogore, jednodnevne i višednevne izlete na planine Hrvatske (Velebit, Risnjak, Dinara, Učka …), odlazimo na sletove Slavonskih planinara, kestenijade, i druge izlete koja priređuju planinarska društva.
Danas HPD „Papuk“ za članove organizira planinarsku školu, stručne seminare i tečajeve za markaciste, vodiče društvenih izleta. Djeluje kroz nekoliko sekcija: izletničku, gospodarsku, ekonomsku, foto sekciju, ekološku.

Godine 1981. osniva se sekcija za orjentacijski sport, koju vodi Zoran Krivokapić. Mnogi članovi ove sekcije okitili su se najvišim odličjima na prvenstvima Hrvatske, Jugoslavije, i međunarodnim susretima.

Kroz ovih 90 godina djelovanja društvo se uspjelo održati na radost svih planinara i ljubitelja prirode u našem gradu.

Izložba je otvorena 12. listopada, svi zainteresirani mogu je pogledati do 4. studenog 2018. u radno vrijeme Gradskog muzeja.

D. Sabolić