Izoliranost kao prilika, tako u Križnici vide svoju budućnost

Objavljeno:

spot_img

Izoliranost kao prilika. Tako u Križnici, u Virovitičko-podravskoj županiji, vide svoju budućnost. Mjesto s jedva 80 stanovnika na samoj granici s Mađarskom, koje slikovito nazivaju jedinim hrvatskim kopnenim otokom, mlade nastoji zadržati novim mogućnostima koje se nude u turizmu.  

Što je otocima trajekt, Križnici je skela, uz viseći pješački most, jedina veza s ostatkom Hrvatske. Emil Čor jedan je od četiriju skelara. Na ljeto će doploviti i do mirovine i već se naviknuo na sve muke života u izolaciji. 

– Ako treba nekaj, hitno prevezemo ili treba iti po hitnu, nazovu nas, mi smo odmah tu kraj skele, vozimo je preko, opće nema nikakvih problema.    

A skela vozi svaki puni sat i neće vas ostaviti na obali, ako je vaše vozilo višak.

No zimi samo do 16 sati, od veljače do 17.

– Izazovno je, moraš se jako dobro organizirati i jako dobro razmišljati što si ponio, kada si krenuo, kad ćeš ići nazad i teško je voditi bilo kakav posao na izoliranom mjestu jer nemamo osnovnu infrastrukturu, kaže Sanela Rukavina

Ona se odvažila i od obiteljskog nasljeđa stvorila prvu križničku kuću za odmor. Lani je sve vikende bila popunjena.

U susjedstvu, u obitelji Fabčić, već je četvrti naraštaj u ugostiteljstvu. Nude sve, od domaće hrane i vina do smještaja. I tu ne misle stati. 

– Moj sin je završio kuharstvo i ide u agroturistički smjer, tako da gledamo da nastavimo obiteljski posao i dalje, borimo se i doma i želimo ostati doma i raditi doma, kaže Alen Fabčić iz Križnice.

Promjenu će im već na ljeto donijeti i Centar za posjetitelje. Općina Pitomača gradi ga zahvaljujući europskom novcu.

Vrijedan je oko 15 milijuna kuna, no budući da raste u rezervatu biosfere Mura – Drava – Dunav, pred njim je i velika odgovornost.

– Mi se nadamo velikom interesu, a ako bude prevelik, normalno da ćemo na neki način upravljati posjetiteljima tako da ni jedan dio Križnice ne opteretimo previše.  

Multimedijski postav, električni vlakić i bicikli, jednodnevne i višednevne ekskurzije izmijenit će život ovog tihog mjesta, no najvažnije je da njegova prirodna blaga ostanu očuvana, kaže ravnateljica za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...