Ove godine od 17. do 19. travnja održano je XIV. Državno natjecanje iz povijesti učenika osnovnih i srednjih škola u Lovranu. Domaćin državnog natjecanja bila je Osnovna škola Viktora Cara Emina gdje se odvijalo svečano otvorenje s prigodnim glazbenim i scenskim nastupima uz pozdravne govore predstavnika škole, grada Lovrana i povjerenstva državnog natjecanja koji su sudionicima natjecanja zaželjeli puno uspjeha.

Na natjecanju je sudjelovalo 250 učenika i mentora iz cijele Hrvatske koji su predstavljali svoju osnovnu ili srednju školu te županiju. Natjecanje iz povijesti odvijalo se u dvjema kategorijama – pisana provjera znanja za učenike osnovne i srednje škole te samostalni istraživački radovi za učenike srednje škole.

Gimnazija Petra Preradovića imala je svoje predstavnike na državnoj razini natjecanja.

Učenik Ivan Smiljanić natjecao se u kategoriji pisane provjere znanja za 4. razred čija je mentorica Ana Novosel, prof., a ostvario je veliki uspjeh osvojivši 2. mjesto. Njegov trud i rad nagrađen je plaketom i 2. nagradom povjerenstva državnog natjecanja.

Ovim rezultatom Ivan je potvrdio svoj uspjeh s prošlogodišnjeg državnog natjecanja na kojem je također ostvario 2. mjesto u svojoj kategoriji.

Učenici 3. razreda Dorijan Lesić i Borna Lovrić predstavljali su svoj istraživački rad naslova Rukometna bajka uz mentorstvo Miroslava Novosela, prof. i postigli 11. mjesto.

Ana Novosel