spot_img

Javno priznanje “Zlatna plaketa Grada Virovitice” Gerti Winkels i Tomislavu Tolušiću

Objavljeno:

Gerta Winkels

Gerta Winkels
Gerta Winkels, foto: Antonio Jurkin

Zamjenica gradonačelnika Grada Traunreuta, referent za prijateljske gradove

Suradnja partnerskih gradova Traunreuta i Virovitice temelje se na potpisanoj Povelji o prijateljstvu iz davne 1998. godine koja je najviši izraz prijateljstva i trajne međusobne suradnje na gospodarskom, turističkom, kulturno-umjetničkom i sportskom životu gradova.

Prilikom svakog svog posjeta, kroz aktivnosti koje je provodila vezano za obogaćivanje susreta dvaju gradova, istaknuta je bila i je njezina želja i spremnost za njegovanjem dosadašnje suradnje i prijateljskih odnosa s ciljem doprinosa na unapređenju svekolikih odnosa i povjerenja u zajedničkom interesu.

Kroz svoj dugogodišnji rad u gradu Traunreutu, obavljala je poslove koji se odnose na utvrđivanje i njegovanje međusobne suradnje naših partnerskih gradova koji se temelje na tradiciji i prijateljstvu, a njeguju se međusobnim posjetima i razmjenom iskustava.

Poticanje suradnje učenika i mladeži od njezinog su posebnog interesa, a naročita pažnja posvećena je susretima i razmjeni djece, učenika obaju gradova kroz školska, sportska kulturna i druga područja u duhu prijateljstva i upoznavanje običaja.

Tijekom međusobne suradnje prepoznatljiva je po svom humanitarnom radu i pomoći koju pruža i donosi Gradu Virovitici za korist njegovim građanima. Već tradicionalno je svake godine prilikom održavanja  sajma Viroexpo sakupljala humanitarnu pomoć za rad Pučke kuhinje Gradskog društva Crvenog križa Virovitica, te istovremeno donosila duh Bavarske u grad Viroviticu.

Susrete između naša dva grada uvijek je usmjeravala prema boljem razumijevanju običaja i kulture obaju naroda te uspostavu neposrednih veza, ali treba i istači da pored razvijanja prijateljskih odnosa postepeno se razvijaju i poslovni odnosi.

            Vezano za 20. obljetnicu prijateljstva i suradnje grada Traunreuta i grada Virovitice gospođa  Gerti Winkels je istakla: „ U ovoj jubilarnoj godini očekujem da će se dugogodišnja suradnja koja je obilježena brojnim pozitivnim iskustvima, u budućnosti nastaviti u pravcu još čvršćeg povezivanja kako na gospodarskom, tako i na kulturnom, obrazovnom i sportskom planu“.

Tomislav Tolušić

Tomislav Tolušić
Tomislav Tolušić, snimio Kristijan Toplak

Tomislav Tolušić, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Kao vježbenik zaposlio se je u Uredu državne uprave Virovitičko-podravske Županije, od 2004. do 2008. godine  radi u Gradu Virovitica na poslovima stručnog suradnika, a 2008. godine izabran je za najmlađeg župana u RH. 2016. godine imenovan je ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, zatim 2016. ministrom poljoprivrede, a 2018. godine. potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

Nakon završetka fakulteta Tomislav je nastavio svoje daljnje obrazovanje i stjecanje potrebnih znanja i vještina kako bi mogao ostvarivati svoje planove za razvoj gospodarstva na području svoga grada Virovitice, županije pa i šire.

Ubrzo nakon što je izabran za župana među prvima je u RH uočio sve mogućnosti koje pružaju fondovi Europske unije odnosno kako putem fondova  osigurati potrebna sredstva za investicije koje je želio ostvariti. Bio je to veliki izazov.

Sa puno volje, rada i truda, za njegova mandata kao župana, ostvareni su izvrsni rezultati u povlačenju sredstava iz EU fondova, radi se o milijunima eura koji su došli ili će doći u Virovitičko-podravsku županiju, odnosno grad Viroviticu. Tako grad Virovitica postaje jedan od najznačajnijih korisnika sredstava fondova Europske unije.

Kao župan, sa stavom da je bitno sutra, da treba graditi i raditi, u Gradu Virovitici je našao partnera i istomišljenika, te su se, unatoč ekonomskoj krizi, u gradu Virovitici izrađivali i provodili projekti, ulagalo se i gradilo, stvarali su se temelji za veći i uspješniji razvoj gospodarstva.

U želji da stvori uvjete za razvoj i napredak svoje Virovitice, u kojoj svi građani mogu ostvariti svoje potrebe i interese svoj doprinos dao je u izgradnji i ostvarivanju projekata i investicija u zdravstvu, obrazovanju, infrastrukturnih planova, obnovi kulturno-povijesnih objekata stvarajući tako dodanu vrijednost.

Tako su na području Grada Virovitice uz Tomislavov doprinos ostvareni ili će se ostvariti mnogobrojni projekti i investicije od kojih su najznačajniji:                      

– Laboratorij za analizu tla i biljnog pokrova Virovitičko-podravske županije-koji se nalazi na prostoru bivše vojarne-što je omogućilo kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju na području VPŽ i šire;

– AGROEXPO – sajam poljoprivrede i prehrambene proizvodnje čiji je začetnik kojim su objedinjene manifestacije : izložbe voća i povrća, sajam paprike, te sajam meda i pčelinjih proizvoda;

– Nova zgrada Opće bolnice – 2010.;

– Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok“;

– Opća bolnica- 2017.- projekt izgradnje dnevne bolnice i opremanje pet operacijskih sala;

– Visoka škola za menadžment i informatiku- od 2011. u potpuno obnovljenoj zgradi bivše vojarne;

– Restoran „škola“ – jedinstveni model studenskog restorana u RH izgrađen 2014. na prostoru bivše vojarne;

– Studentski dom Virovitica– 2017.čijom se izgradnjom dio kompleksa bivše vojarne pretvara u studentski kampus, i doprinosi povećanju kvalitete života i studiranja studenata Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici;

– Poduzetnički inkubator- doprinosi regionalnoj konkurentnosti, poduzetničkom okruženju, poticanje razvoja tehnoloških „start-up“ poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta;

– Panonski drvni centar kompetencije- europski je projekt, a s obzirom na vrhunsku opremu, smjestio je grad Viroviticu kao središte drvno-prerađivačke industrije u Hrvatskoj;

– Projekt obnove Dvorca po nazivom „5 do 12 za Dvorac“ i obnova Gradskog parka;

– Projekt uređenja Malog parka „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute sa Mađarskom“;

– Izgradnja Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica i trodjelne športske dvorane čime će se osigurati adekvatan prostor za školovanje djece s teškoćama u razvoju, kvaliteta njihova boravka u pogledu razvijanja socijalnih vještina i sposobnosti i športska dvorana za učenike Osnovne škole, Vladimira Nazora;

– Tehnološko-inovacijski centar Virovitica – za provođenje istraživačko-razvojnih projekata u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije od strane znanstvenih institucija;

– Hala za potrebe VIROEXPA – multifunkcionalna hala za promociju poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje;

– Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu – institucija za istraživanje i razvoj u sektoru stočarstva i mljekarstva.

Projekti su to vrijedni milijune eura koji su doneseni, izrađeni, prihvaćeni i realizirani uz nesebičnu pomoć i potporu Tomislava Tolušića, kao doprinos razvoju gospodarstva na području grada Virovitice.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni